Режисер Євген Степаненко: Дебальцеве для нас є добрим уроком

Режисер Євген Степаненко: Дебальцеве для нас є добрим уроком

Про події 18 лютого року 2015 року, коли відбулось виведення українських військ з Дебальцевого та про найтрагічніші події Революції 2014 року в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Культура.Live" говорив режисер-постановник фільму "Дебальцеве", журналіст, ветеран російсько-української війни  Євген Степаненко.

Ведучі: 

Артур Бобрик, Катерина Толокольнікова

Євген Степаненко переконаний, що немає взаємозв'язку між трагічними подіями на Майдані 2014 року та подіями у Дебальцевому.

"Я був на Майдані у ніч з 17 на 18 лютого і вона була однією з найважчих у житті.  На мою думку, Майдан і війна  це непоєднувані речі і не можна сказати, що Дебальцевого не було б без Майдану. Те, що трапилося на Майдані, немає ніякого відношення до початку війни і подій у Дебальцевому", — сказав Степаненко.

За словами журналіста, Дебальцеве було тією частиною війни, яку кожен сприймає по-своєму. 

"Чотири роки тому, як для заступника мобільного шпиталю, для мене це був потік поранених за час дебальцевської операції. Це були безперервні дні напруги, коли постійно знаходишся у важкому стані, не розумієш ситуацію, є величезне відчуття відповідальності. Дебальцеве для нас є дуже добрим уроком, але так само це  і урок для росіян. Він про те, як жорстко ми можемо дати відсіч", — розповів Степаненко.

Євген Степаненко додав, що багато людей вважає події у Дебальцевому зрадою, але хоч ми залишили свою територію, все ж зберегли багато людей і життів солдат та цим відрізняємося від Росії.

"Коли підрозділи вийшли з Дебальцевого, в перший ранок прилетів президент і він казав, що Дебальцеве є стратегічною перемогою. Але нам це здавалося незрозумілим, адже було втрачено людей і техніку. Однак, зараз розумію, що для України тоді, в 2015 році, це було більше перемогою, ніж поразкою, але багато питань ще залишилося", — говорив Степаненко.

Режисер фільму "Дебальцеве" розповів, що у його фільмі було не так багато матеріалів військового телебачення.

"Це скоріше хроніка, яку знімали самі бійці, є речі, які я сам знімав. Досить багато кадрів можна назвати постановочними, але я чітко поставив перед собою і продюсерами  завдання, щоб у зйомках брали участь ті бійці та техніка, які реально виходили з Дебальцевого. В таких кадрах знімалися реальні бійці 128 бригади", — сказав Степаненко.

За словами журналіста, такі фільми потрібно показувати, тому що вони прояснюють позицію України в світі. 

"Я показував "Дебальцеве"  для багатьох аудиторій і не тільки в Україні. Фільм демонструвався в Британії для місцевої аудиторії. До цього вони ніколи не знали, що у нас відбувалися такі події, вперше бачили, що Росія використовувала "Гради", що це  були повноцінні бойові дії. Хочеться наголосити, що фільм знімався не для військових і є не патріотичним фільмом для внутрішнього використання. "Дебальцеве" більше для зовнішньої  аудиторії, яка там не була ", — повідомив Степаненко.

Також Євген Степаненко говорив про те, що саме в Дебальцевому ми вперше зіткнулися з кадровими частинами російської армії в масовому масштабі і зрозуміли, що проти нас кадрові військові.

"Нашій країні не пощастило тому, що Україна, напевно, потрапила в першу сучасну гібридну війну  і до неї ми не були готові. Зараз ми всі є більш обізнані ніж тоді, в 2014 - 2015 роках. Тоді важко було розібратися: де правда, а де ні. Важко було зрозуміти, що Генштаб не бреше, а каже нормальні речі", — розповів Степаненко.

За словами режиссера фільму "Дебальцеве", про ті події мало говорили як у 2015 році, так і зараз.

"Війна тут, в Києві, стала чимось звичним. Мені здається, що уламки снарядів мають бути привезені в Київ. Вони повинні виставлятися на Майдані. Можливо тоді люди будуть більше включені у війну, бо зараз для переважної більшості її немає", — додав Степаненко.

Нагадаємо, 18 лютого року 2015 року відбулось виведення українських військ з Дебальцевого. Також у лютому 2014 році у центрі Києва почалися розстріли активістів. Згодом загиблих назвали "Небесною сотнею".

Прослухати детальніше можете за посиланням