Що потрібно знати про загрози репродуктивному здоров'ю — розповідає лікар

Що потрібно знати про загрози репродуктивному здоров'ю — розповідає лікар

Акушер-гінеколог вищої категорії, провідний науковий співробітник відділення планування  сім'ї ДУ Інститут педіатрії, акушерства і гінекології НАМНУ Валентина Кондратюк в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" розповіла, які фактори впливають на репродуктивне здоров'я та хто перебуває в зоні ризику.
 
Що впливає на порушення репродуктивного здоров'я
 
Однією з причин, які призводять до порушення репродуктивного здоров'я, є інфекції, що передаються статевим шляхом. Дуже важливо розрізняти поняття інфекції, що передаються статевим шляхом, і захворювання, що передаються статевим шляхом. Це різні речі. Захворювання — це більш системні враження, які можуть передаватися не тільки статевим шляхом, а й через кров — ВІЛ та Гепатит С. 
 
Молодь, яка цікавиться, може зустріти в літературі “інфекції, які передаються переважно статевим шляхом”. Це в загальній популяції інфікованих є відсоток, де інфікування виникло внаслідок порушення гігієнічних правил. Це буває в асоціальних сім'ях, де є певний набір інфекцій, що передаються статевим шляхом, діти не мають елементарних гігієнічних навиків і ще в дитячому віці вони вже є інфіковані. 
 
Презерватив не захищає
 
Є таке захворювання як рак шийки матки. У чоловіків рак генітальної області, рак голови та шиї, гортані, який викликається вірусом папіломи. Це настільки поширено, що цю інфекцію віднесли до тих, які передаються статевим шляхом. Так от презерватив не захищає. Це не броня, а латексний виріб, в залежності від виробника і його якість: які там є пори, але мікроорганізми значно менші. Звичайно це зменшує ризики, це не значить, якщо є коробка презервативів на якомусь заході, що це треба сприймати як посилання дій. 
 
Проблеми з репродуктивним здоров'ям у чоловіків 
 
У нас дуже велика яма у збереженні репродуктивного здоров'я чоловіків, хлопчиків. Якщо дівчатка ще про це якось дбають, то хлопчики взагалі далекі від цих питань і модифікацій свого життя. На сьогодні я вважаю, що куріння — це один з найбільш критичних факторів впливу на репродуктивне здоров'я чоловіка. До 20 цигарок на день і до 5 років — це практично крах репродуктивної системи чоловіка. Це вплив різноманітних гормональних факторів: бодібілдінг і так далі. 
 
Слухати повну версію.