В окупованому Криму трьох кримських татар забрали до ФСБ

В окупованому Криму трьох кримських татар забрали до ФСБ

В окупованому Криму 14 лютого російські силовики провели обшуки в будинках кримських татар Ескендера Абдулганіева, Арсена Абхаірова і Рустема Емірусеінова, після чого їх відвезли до "управління" ФСБ в Сімферополі.

Про це повідомляє "Кримська солідарність" у Фейсбук.

За даними громадської організації, проти всіх трьох порушено кримінальні справи за підозрою в організації і участі в діяльності забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір".

Батько затриманого Рустема Емірусеінова розповів, що силовики вилучили літературу турецькою і арабською мовами. Сам він — активний учасник крімськотатарського руху. У серпні 2017 року він виходив з одиночним пікетом на підтримку кримськотатарського активіста Сервера Караметова. На його плакаті було написано: "Путін, наші діти — не терористи і не екстремісти". Він також заявляв про незгоду з існуючим тиском на кримських татар на окупованому півострові.

Як повідомляється, судове засідання щодо затриманих очікується 15 лютого у першій половині дня.

Читайте також: За 2018 рік в окупованому Криму за політичними справами посадили 37 осіб — правозахисники

У 2014 році Росія анексувала український Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Автономної Республіки Крим та в Севастополі окупаційна влада провела псевдореферендум про статус півострова, на якому більшість мешканців Криму начебто підтримали приєднання півострова до Російської Федерації. Міжнародна спільнота не визнає цього приєднання, лише кілька країн, серед яких Куба, Нікарагуа, Венесуела, Північна Корея, визнали півострів частиною Росії.

В Україні Крим вважається тимчасово окупованою Росією територією.

Фото Антона Наумлюка