Бадамшин: ФСБ відмовило пораненим українським морякам виїхати на лікування з Росії

Бадамшин: ФСБ відмовило пораненим українським морякам виїхати на лікування з Росії

Слідчі ФСБ Росії відмовили в задоволенні клопотання захисту поранених військовополонених Сороки, Артеменка і Ейдера про їх видачу в Україну або ж в нейтральну країну для обстеження і лікування.

Про це 13 лютого повідомив адвокат полоненого моряка Василя Сороки Сергій Бадамшин у Фейсбук.

"Слідство ФСБ відмовило в задоволенні клопотання захисту поранених військовополонених Сороки, Артеменко і Ейдер про їх видачу в Україну або ж в нейтральну країну для обстеження і лікування, або в цивільні медичні установи, оснащені відповідним обладнанням, в яких можливе надання належної і відповідає стандартам надання медичної допомоги", — написав адвокат.

З іншого боку, за словами Бадамшина, слідчі пообіцяли вирішити питання про обстеження поранених в цивільних медичних закладах міста Москви.

Адвокат також додав, що слідство всіляко уникає і повертає резолюцію ПАРЄ щодо полонених моряків під усіма надуманими приводами.

"Виглядає це смішно, як відмова поставити підпис в протоколі переляканим підлітком. Тобто нічого не означає. А Росія зобов'язана виконати вимоги, які містяться в ній, в тому числі вимоги Женевських конвенцій", — зауважив він.

Нагадаємо, уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомляла, що її колега з Росії Москалькова пересвідчилася, що морякам Андрію Ейдеру, Андрію Артеменко та Василю Сороці дійсно потрібна медична допомога.

8 лютого російський омбудсман повідомляла Денісову, що "стан здоров’я моряків медики оцінюють як задовільний", але жодного офіційного підтвердження у вигляді медичної довідки не було надано.

Нагадаємо, 25 листопада минулого року українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО.