Справа Рубана-Савченко: суддя подала заяву про самовідвід

Справа Рубана-Савченко: суддя подала заяву про самовідвід

У Чернігівському районному суді під час засідання у справі Надії Савченко та Володимира Рубана суддя Світлана Меженнікова заявила про самовідвід.

Про це повідомляє Суспільне.

Суддя подала таку заяву, оскільки не має доступу до документів, що містять державну таємницю. Представник головної військової прокуратури заяву судді про самовідвід не підтримав. Захист та підсудні підтримали.

Нагадаємо, 11 лютого Верховний суд України ухвалив рішення про розгляд справи народної депутатки Надії Савченко та колишнього керівника "Офіцерського корпусу" Володимира Рубана у Чернігівському районному суді.

Прокуратура подала  таке клопотання, аби судові засідання перенесли до Чернігова, бо більшість свідків у справі проживають на Чернігівщині, або їм зручніше сюди добиратися.

Володимир Рубана та Надію Савченко обвинувачуються у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки України та проти громадської безпеки.

22 березня 2018 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Надії Савченко. Від березня вона перебуває під вартою.

Їй інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, підготовку до терористичного акту, сприяння терористичній організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами і вибуховими речовинами. Савченко заявила, що планувала не "теракт, а політичну провокацію".

Володимира Рубана звинувачують у підготовці терактів у центрі Києва. Його затримали 8 березня 2018 року на контрольному пункті "Майорськ" на лінії розмежування. За версією слідства — при спробі вивезти з непідконтрольних територій вантаж зброї. Рубана звинувачують у змові з народним депутатом Надією Савченко задля організації збройного заколоту в державі, терактів і масових убивств.

Фото: gettyimages