Калітенко: після Майдану корупції стало менше

Калітенко: після Майдану корупції стало менше

Після Майдану корупції стало менше, переконаний експерт з аналізу політики Transparency International Україна Олександр Калітенко. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Коло доброчесності".

Ведуча:

Наталія Соколенко

"Після Майдану корупції стало менше, тому що зменшився простір для корупціонерів вчиняти корупційні злочини. Запровадились нові системи, які звужують цей обсяг, який міг бути доступний до Майдану", — зазначив Олександр Калітенко.

Він зауважив, що у рейтингу сприйняття корупції Transparency International Україна займає 120 сходинку.

"На сьогодні ми займаємо вже 120 сходинку у рейтингу сприйняття корупції. У 2013 році ми мали 25 балів, де 100 балів — це максимальний результат, який значить повну відсутність корупції. Зараз ми маємо 32 бали. Тобто плюс 7 балів за 5 років. Це по 1-2 бали кожен рік. Є країни, які за один рік можуть набрати ці 7 балів", — сказав він.

Читайте також — Уперше за 8 років Україна обігнала Росію по рейтингу сприйняття корупції ─ Юрчишин

Калітенко додав, що "коли влада декларує, що у нас боротьба з корупцією є пріоритетом номер 1, такий темп зростання не відповідає країні, яка це задекларовує. Тим не менш, корупції стає менше, і опитуюються не лише громадяни, а експерти з різних міжнародних організацій, а також підприємці та керівники бізнесу, які відзначають таке зменшення".

Нагадаємо, за даними Фонду "Демократичні ініціативи", 44% громадян України вважають, що корупція з часів Майдану зросла. У свою чергу, 39% громадян зазначають, що її рівень залишився незмінним. І лише 4% відчули її спад.

Прослухати повну версію.