Біологиня розповіла, чи потрібно робити щеплення від кору

Біологиня розповіла, чи потрібно робити щеплення від кору

В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "ФізКультура" говорили про те, чи потрібно робити щеплення від кору.

Ведуча:

Дарія Озерна

Чому в Україні уже другий рік триває спалах кору? Причиною вважають низький рівень охоплення вакцинацією. Переважна більшість хворих людей не вакцинована. Аби зупинити поширення хвороби потрібно, аби 95% людей мали імунітет.

Протягом останніх років дедалі більше людей відмовлялися робити своїм дітям щеплення проти кору та інших хвороб. У 2016 році більша половина дітей не була прищеплена від кору. За останні два роки багато людей пройшли вакцинацію. Ви можете сказати: рівень вакцинації донедавна був високим, а спалахи кору були все одно. На це є декілька причин.

По-перше, віруси не знають кордонів і поширюються між країнами завдяки подорожам.

По-друге, близько 3% вакцинованих людей захворівають через слабку імунну реакцію. Але в такому разі хвороба, зазвичай, перебігає легше.

По-третє, Всесвітня Організація Охорони здоров’я провела розслідування і припускає, що за радянських часів вакцинація була не дуже ефективною: вакцина була погана, і зберігали її казна-як,  а дані про охоплення щепленнями штучно завищували. Такий висновок вони зробили на основі вікового розподілу хворих на кір в Україні, Росії, Білорусі та Казахстані.

Одна доза вакцини захищає в 93% випадків, а дві - в 98%. В Україні дві дози вакцини від кору могли отримати люди, народжені 1980 року й пізніше. Якщо ви маєте сумніви щодо свого імунітету, то можете здати аналіз на рівень антитіл проти кору, і якщо він низький, то звернутися по вакцинацію. Це єдиний безпечний та дієвий спосіб вберегтися від хвороби.

Прослухати детальніше можете за посиланням