Їжак: засідання Ради безпеки ООН, ініційоване Росією, було на користь України

Їжак: засідання Ради безпеки ООН, ініційоване Росією, було на користь України

Засідання Ради безпеки ООН, ініційоване Росією, було на користь України, переконаний експерт з міжнародної безпеки Олексій Їжак. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він прокоментував підсумки засідання Ради безпеки ООН.

Ведучі:                                                     

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

"Ця ініціатива Росії, саме зараз провести таке засідання Ради береки ООН, продиктоване, перш за все тим, що наближаються великі слухання Генеральної асамблеї ООН стосовно 5-ії річниці російської агресії проти України. Тому створена спроба інформаційної протидії та захисту з боку Росії", — зазначив Олексій Їжак.

Олексій Їжак наголосив, що ця спроба Росії не була вдалою, і цей захід, який організувала Росія, був на користь України.

"Така спроба не була вдалою, якщо уважно послухати, що там говорили на засіданні Ради безпеки ООН і як це виглядало. З боку Росії — це як мазохізм. Вона створює однакові заходи, коли їхній представник говорить дуже незрозумілі для решти учасників речі, а потім вислуховує про російську агресію і про те, що Росія має зробити. Це захід, який організувала Росія, був на користь України насправді", — прокоментував Їжак.

Їжак додав, що всі плани, які зараз існують, спрямовані на те, щоб вирішити  проблему, як  упорядкувати пункти Мінських угод.

"Вектор, який було направлено, це все ж таки, що без міжнародної миротворчої місії, яка дозволить тимчасово передати адміністрування цими територіями до міжнародної адміністрації, а потім передати під контроль України, іншого шляху немає. Мінські угоди дають певне бачення, як регулювати, але вони не дають методи, як це зробити. У положеннях Мінських угод стосовно виборів, стосовно передачі кордону не вказано, як і в якому порядку все це робити. Тому всі плани, які зараз існують, спрямовані на те, щоб вирішити цю проблему: як упорядкувати ці пункти Мінських угод, які чіпляють один одного", — сказав він.

Як повідомляється, за ініціативи Російської Федерації 12 лютого Рада безпеки ООН провела засідання, присвячене 4-ій річниці підписання Мінських домовленостей. Засідання відбулося о 22-ій годині за київським часом.

Нагадаємо, комплекс заходів з виконання Мінського протоколу, узгоджений на саміті в Мінську 11-12 лютого 2015 року лідерами Німеччини, Франції, України та Росії у форматі "нормандської четвірки", підписали учасники Тристоронньої контактної групи: посол Гайді Тальявіні (від ОБСЄ), другий президентом України Леонід Кучма (від України) та посол Росії в Україні Михайло Зурабов (від Росії).

Прослухати повну версію. 

На фото: експерт з міжнарожної безпеки Олексій Їжак