Представник Федерації тенісу про турнір у Польщі: на заваді жіночій збірній став психологічний стан

Представник Федерації тенісу про турнір у Польщі: на заваді жіночій збірній став психологічний стан

Збірна України з тенісу не змогла підвищитися у класі чи принаймні потрапити до раунду плей-оф на турнірі у Польщі. Таким чином, Україна залишається у першій Євро-Африканській зоні Кубка Федерації, хоча троє українських тенісисток – Світоліна, Цуренко і Ястремська – входять у топ-35 світу. Чому так відбулося і чому збірна України не змогла принаймні зачепитися за третє місце, програвши Польщі, в ефірі "РанокПРО" пояснив член Президії Федерації тенісу України Всеволод Кевлич.

Ведучий:

Вадим Корженко

Всеволод Кевлич зауважив, що результат тенісисток важко назвати повним провалом, хоча, звісно, він є негативним.  Швидше за все, на заваді виходу збірної до фіналу став психологічний стан.

"Розумієте, професійний спорт складається з багатьох складових, і багато в чому залежить не тільки від тієї форми, якої набувають спортсмени, але й від психологічного стану. А психологічний стан жоден експерт не може вважати за достовірно відоме. Той, хто скаже, що повністю знає, що таке психологія – він буде вас обманювати", – переконаний експерт.

На думку Всеволода Кевлича, той склад збірної, який взяв участь у змаганнях, цілком міг пройти далі, у наступний етап.

"Але все ж таки, давайте розглядати це не як персональні виступи, а як команду. Це командний турнір, тим він і відрізняється від особистих виступів і тим він складний для тенісисток. Вони потрапляють у ситуацію, в якій бувають 1-2 рази на рік. Це дійсно різних психічний стан і різна відповідальність", – наголосив він.

Так, саме психологія і надмірна відповідальність завадила 24-ій ракетці світу Лесі Цуренко у матчі зі збірною Швеції.

"Я не маю жодного приводу дорікати Лесі Цуренко, бо знаю її як хорошу людину, що має підвищену ступінь відповідальності, і на неї періодично тиснуть. Чому її не змогли підготувати до того матчу, щоб на неї не тисла ця відповідальність, мені сказати важко. Але ці прецеденти були вже. І коли я вже був менеджером команди у 2015 році, таке траплялося у матчі з Великобританією, коли ми мали виграти одну гру з трьох, але не виграли жодної. І Леся зіграла погано само за рахунок цього стану", – пояснив Всеволод Кевлич.

Він переконаний – усі дівчата зі збірної мають відповідальність і хотіли перемогти.

"Я в цьому не маю жодних сумнівів, бо я знаю цих людей. Як працювати з цим – це вже завдання команди. І чому команда не впоралася з завданням підвести людей до гри в належному стані, не в стані перенапруження й надмірної відповідальності, а у нейтральному, в якому вони грають цілий рік – мені складно відповісти, бо я там не був", – підсумував Всеволод Кевлич.

Нагадаємо, у матчевих зустрічах у Польщі українські тенісистки здобули перемоги над командами Болгарії та Естонії, але програли збірним Швеції та Польщі. За підсумками тижня змагань збірна України покинула топ-20 рейтингу націй, опустившись з 20-ої сходинки на 22-у.

Леся Цуренко. Фото tennisua.org