У столичному метро відкрилася виставка "Квантовий стрибок Шевченка"

У столичному метро відкрилася виставка "Квантовий стрибок Шевченка"

А ви вже бачили Тараса Шевченка в образі Гаррі Поттера, Елвіса Преслі й Бетмена? Якщо ні, то ви, певно, не подорожуєте столичною підземкою. Саме там відкрили виставку Олександра Грехова "Квантовий стрибок Шевченка" за підтримки Національного музею Тараса Шевченка. В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Культура.Live" про це розповіла кураторка проекту Анастасія Аболєшева.

Ведучий:

Денис Денисенко

"Ідея виставки полягає в популяризації Шевченка. Влітку, в Музеї Шевченка вже показували цю виставку, але тоді вона була набагато меншою. За цей час ілюстрацій значно побільшало. Після виставки в метро, ми веземо цей проект у Вінницю і Львів. Ще є плани на багато інших міст України, але вони поки не підтверджені", — розповіла Аболєшева.

За її словами, виставка складається з 30 постерів.

"На самій станції є 30 колон і на кожній з них висить по одному постеру. Це ілюстрації, на яких зображений Тарас Шевченко в образі популяного персонажа з кіно, коміксів, або відомої персони. Під кожною ілюстрацією є коротенький текст, історія, яка показує в чому зв'язок між Шевченком і цим персонажем", — повідомила Аболєшева.

Кураторка проекту пояснила, чому виставку назвали "Квантовий стрибок Шевченка".

"Ще влітку ми довго думали, як саме це дійство назвати. Тоді я згадала, що в дитинстві любила популярний серіал "Квантовий стрибок". Суть цього серіалу полягала в тому, що науковець в кожній серії потрапляв в тіло іншої людини і мав виконати певну місію. Цей сюжет майже ідеально описував те, що ми хотіли показати", — додала Аболєшева.

За її словами, органзатори отримують дуже багато відгуків про виставку в соціальних мережах.

"Відгуки здебільшого позитивного характеру, але бувають і різні. Багато людей казали, що ми підняли їм настрій цією виставкою. Однак, на жаль, два постери були знищені. Один був зірваний під час монтажу, людиною у стані алкогольного сп'яніння", — повідомила Аболєшева.

Анастасія Аболєшева говорила про те, що в їхньому музеї є дві основні категорії відвідувачів.

"Це молодь, яка готова по-новому дивитися на Шевченка, та інша категорія людей - це люди старшого покоління, яким дуже важко даються експеременти із Шевченком. Ми, як музей, маємо працювати на обидві ці аудиторії і зберігати баланс, що вдається важко", — додала Аболєшева.

За словами кураторки проекту, всі знають відому фотографію Шевченка в колі його друзів, де він в кожусі та шапці і зауважила, що саме цей образ став тиражуватися.

"Мало хто знає, що Шевченку було всього 47 років, коли він помер. По суті, це молода людина, а не старий дідусь. Саме ця фотографія зроблена за кілька років до його смерті і вона дуже показова. В той час у Петербурзі було модно одягатися саме так. Дістати український екзотичний одяг було модним і вважалося певною провокацією. Цей його крок зробити таке фото був не тим, на що перетворився зараз", сказала Аболєшева.

Нагадаємо, у столичному метро 10 лютого відкрилася виставка "Квантовий стрибок Шевченка". Виставка триватиме до 10 березня на станції метро "Тараса Шевченка".

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — ФБ сторінка заходу