Тренер Гафонов: ніколи не пізно почати займатись бальними танцями

Тренер Гафонов: ніколи не пізно почати займатись бальними танцями

Ніколи не пізно почати займатись бальними танцями, переконаний тренер з бальних танців Артем Гафонов. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" він розповів, що таке бальні танці, у чому секрет взаємодії пар на паркеті та у якому віці варто починати танцювати.

Ведучий:

Роман Коляда

Що таке танці?

— Якщо сказати просто, то танці — це рухи під музику. А які саме це рухи, це залежить від самого танцівника. Танці — це не хаотичні рухи. Це рухи, які скоординовані під певну музику, яка надає характер. Музиканти грають музику, а ми цю музику танцюємо.

Чи справедливо говорити, що бальні танці — це спорт?

— Ви правильно говорите. Бальні танці — це, перш за все, спорт. І ми тренуємося. Ми не хореографи. Діти приходять до нас, аби досягати спортивних результатів.

Побутує думка, що спорт великих досягнень шкодить здоров’ю. Чи можна сказати це про бальні танці?

— Мій тренер говорив мені, що спорт — це не завжди здоров’я. Загалом, я з ним погоджуюсь. Якщо не розумно підходити до цього виду діяльності, то можна дуже сильно собі нашкодити. Тому і є тренери, які слідкують за цим.

У чому собі можна нашкодити у бальному танці?

— Якщо не розігрітися перед тренуванням, перед танцем і працювати на максимум, то можна собі нашкодити, наприклад, отримати перелом, розтягнення та інші травми.

Як пари взаємодіють у просторі під час танцю? У чому секрет?

— Тренери вчать дітей бачити паркет та прогнозувати. Ти повинен бачити на декілька своїх кроків вперед, що може відбутися. Тому ми гарно орієнтуємося на паркеті, це для нас легко.

Я вчу своїх дітей ставитись до бальних танців як до науки, часто порівнюючи з шахами. Спорт мотивує та загартовує. Бальні танці це велика наука, яка не просто робить тебе танцівником. Бальні танці — це спосіб життя. Ти стаєш зовсім іншою людиною.

Коли доводиться вчити дітей, на чому доводиться робити акцент: на вербальному каналі чи все ж таки через показ, через власний приклад? Чи доводиться багато говорити тренеру з бальних танців?

— Перш за все, це залежить від тренера, від його вподобань, від стилю та методів його викладання. Але це завжди комплекс, де потрібно застосувати і наочні методи, і вербальні. Це індивідуальний підхід, аби дитина змогла зрозуміти та повторити. 

До якої пори не пізно віддавати дитину на танці?

Ніколи не пізно. Можна починати і в 10, і в 15, і в 20, і в 50 років. Моїм найстаршим учням понад 60 років, і вони танцюють. На кожен вік є свої категорії та вимоги. Але, відповідно до свого віку, вони чудово танцюють.

Коли дитину у віці 6 років відправляють у жорстокий світ змагань, чи немає ризику її зламати?

— Це велика відповідальність тренера. Він працює як з дітьми, як і з їхніми батьками. Він має пояснити так, щоб це було якомога менш травматично для дитини. Але я не погоджуюсь з тим, що коли дитина  приходить на танці у віці 6 років, вона все ще грається. Якщо ми будемо пояснювати їй, що бальні танці — це гра, то вона буде до цього так і ставитись. Дитині потрібно ставитись до цього, як до справи всього життя. Дитина має розуміти, що це серйозно, що вона може отримати новий статус для себе.

Чи можна заробити гроші у ролі бальника?

Можна. Але на власному досвіді скажу, що як танцівник я не заробив. Якщо хочеш заробити кошти, то потрібно займатись викладацькою діяльністю. Тому як тренер кошти можна заробити. Це залежить від того, які гроші ти хочеш отримати.

Краще постійний партнер чи різні? У яких умовах можна краще розкритися?

— Краще, коли постійний партнер. Є момент коли, партнери станцьовуюються. Коли ви станцювались, коли ти відчуваєш партнера, ти будеш знати наперед, що від нього можна очікувати у танці та як він може зреагувати у тій чи іншій ситуації.

Чи часто між партнерами виникають романтичні стосунки?

— Так. Я не можу сказати, що є якась статистика, але так буває. Якщо ти багато часу  поруч з людиною, то ви стаєте ближче.

Прослухати повну версію.

На фото: Роман Коляда, Юлія Шелудько та Артем Гафонов