Полярник Омельченко: учасники 24 української експедиції вирушать на Антарктиду наприкінці березня

Полярник Омельченко: учасники 24 української експедиції вирушать на Антарктиду наприкінці березня

Антарктида. Найхолодніший материк планети, який манить до себе дослідників, науковців і просто відчайдухів. Уже невдовзі українська експедиція вирушить на щорічну зимівлю на дослідницьку станцію "Академік Вернадський". Про відбір до експедиції, підготовку до подорожі й зимівлі в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Модуль знань" розповів цьогорічний полярник Антон Омельченко, правнук Антона Лукича Омельченка — одного з перших українців, які зимували в Антарктиді.

Ведуча:

Ольга Вернигоренко

Цього року визначено основний склад зимівників 24 української антарктичної експедиції. Цьогоріч Національний антарктичний науковий центр отримав рекордну кількість заявок від бажаючих працювати упродовж цілого року на станції "Академік Вернадський". Всі необхідні документи подали загалом 178 людей, серед них — 32 жінки. Наразі визначено переможців конкурсу, 12 майбутніх зимівників, з них 10 чоловіків та 2 жінки. 

Розкажіть про вашого прадіда, Антона Лукича Омельченка, який був одним з перших українців, які робили перші кроки по Антарктиді

— Мій прадід був сьомою дитиною в сім'ї. Родина жила небагато, тому з молодих років намагався сам підзаробити і займався випасанням худоби. Потім він почав пасти коней і йому ці тварини дуже подобалися. В майбутньому так склалося, що він пов'язав своє життя з кіньми, потрапивши на кінний завод, де доглядав за ними. Він став талановитим жокеєм, доволі часто подорожував по світу.

Одного разу він відправився на Далекий Схід у Владивосток і там зустрів брата дружини Роберта Скотта, який приїхав для закупівлі маньчжурських поні в експедицію самого Скотта. Тоді йому запропонували стати учасником експедиції, а саме доглядати за кіньми в цій експедиції. Мій прадід помер ще молодим, в 49 років. 

Це ваш прадідусь надихнув на участі у експедиціях?

— Так, звичайно. Коли я вже в свідомому віці дізнався про свого прадіда, в мене закралася думка, що було б добре повторити його справу і побувати в тих краях, де він був.

Коли ви вирушаєте до Антарктиди?

— Ще поки чіткої дати немає, але це буде в кінці березня, в крайньому випадку в перший тиждень квітня. 

Хто відбирає учасників для експедиції?

— Є комісія при Антарктичному центрі. Вони розглядають всі заявки і таким чином відбирають кандидатів. Треба заповнити певну анкету, в якій вказати освіту, досвід роботи, чи були ви учасником якихось експедицій тощо. 

З чого починається підготовка до експедиції?

З морального настрою, особисто в мене. Перед кожною експедицією є збори після медичної комісії і там все більш докладно розповідають люди, які мають безпосередній стосунок до станції і неодноразово там були. Перед поїздкою проводиться такий тренінг. 

Що відбувається після затвердження кандидата? Як системний механік, за що ви відповідали в експедиції?

— Після того як кандидата затвердили, всі затверджені кандидати висуваються на медичну комісію. На ній в першу чергу перевіряють наявність хронічних хвороб. Після цього йдуть збори, про які я казав. Я відповідав за системне життєзабезпечення станції. Це впершу чергу опалення, питна вода, наявність електрики по станції та загалом все обладнання. 

Якими є погодні умови проживання на цьому материку?

— Там доволі часто холодний, поривчастий вітер. Сонячних днів дуже мало, більшість днів похмурі. Левова частка сонячних днів припадає на так зване Антарктичне літо, яке закінчуєть зараз. Погодні умови не такі страшні, але це стосується нашої станції, адже чим далі від неї, тим холодніше. 

Яким є розпорядок дня полярника?

— В кожного зимівника все по-різному. Особисто в мене також режим змінювався, тому що бувають такі роботи, які треба зробити в той час, коли більшість колег сплять. Якщо вночі не було ніяких пригод, то звичайно, я вставав о 7 ранку, робив обхід всього обладнання. Далі йшов сніданок, роботи, обід та вечеря, які є загальними для всіх. 

Які цьогорічні цілі та завдання учасників експедиції?

— В кожного свої цілі. Особисто в мене планується великий шмат роботи, тому що станцію вирішили дещо модернізувати. Загалом всі члени експедиції допомагають один одному. 

Яка користь від експедиції для України?

— Користь, безумовно, є. Впершу чергу в тому, що це імідж країни. Ми одна з небагатьох антарктичних країн у світі. Це одне з того, через що про нас знають за межами України. Зараз діє мораторій на видубуток будь-яких корисних копалин на території Антарктиди, але він має закінчитися десь в 2040 році. Якщо видубуток буде дозволено, Україна матиме можливість цим займатися, тому що в першу чергу на це отримають дозвіл країни, які тримають в Антарктиді наукові станції і ведуть дослідження. 

Прослухати детальніше можете за посиланням