Біологиня розповіла, чому буває мігрень і як з цим жити

Біологиня розповіла, чому буває мігрень і як з цим жити

Мігрень. Сильний головний біль, що триває до трьох діб і неймовірно псує життя. Людина може стати надто чутливою до світла і звуку, обличчя і руку буде поколювати, можливі нудота, і порушення зору, темні цятки чи зигзаги перед очима. В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "ФізКультура" поговорили про те, чому так буває і як із цим жити?

Ведуча:

Дарія Озерна

Якщо у вас бувають мігрені, то слід звернутися до лікаря. Існують препарати, що запобігають мігрені і тамують її напади.

Які причини мігреней? Під час мігрені людям бракує серотоніну, нейромедіатору, що підтримує нашу бадьорість і добрий гумор. Крім цього, спостерігається надмірне збудження трійничного нерву.

Серед причин критичного браку серотоніну лікарі називають таке:

— Гормональні зміни в жінок, зокрема, коливання рівню естрогену на початку менструального циклу. Мігрені можуть посилюватися навпаки в період вагітності чи менопаузи.

— Оральні контрацептиви чи гормональна замісна терапія бувають причиною мігреней. Деяким жінкам навпаки, знову ж таки, контрацептиви можуть допомогти в боротьбі із мігреніями.

— Напад мігрені можуть викликати витримані сири, солона та процесована їжа, а також нерегулярне харчування і сувора дієта.

— Вже знайомі вам підсолоджувачі та консерванти в їжі можуть провокувати напади. Не їжте незрозумілу їжу в упаковках, їжте цільні продукти.

— Алкоголь, особливо вино та напої-енергетики із кофеїном, можуть викликати мігрень.

— Брак сну і зміна режиму дня є серед причин мігреней.

— Стрес, фізична перевтома, погода, дуже сонячна чи дуже хмарна погода, гучні звуки… Як бачите, дуже багато факторів можуть спровокувати напад мігрені в чутливої людини. Схильність до мігреней є спадковою.

Що ж робити, якщо, на жаль, у вас ця схильність є? Нагадуємо, це привід для візиту до невролога. По-друге, наведемо поради американських лікарів.

Лягайте і вставайте о тій самій порі, навіть на вихідних. В кого є діти і домашні тварини, з останнім точно впораються.

Навчіться повністю розслабляти м’язи та медитувати.

Стежте за тим, що ви їсте. Спробуйте вести щоденник. Це допоможе виявити продукти, які провокують мігрень.

Не пропускайте прийомів їжі. Їжте о тій самій порі щодня.

Якщо стався напад, то спробуйте контрасті теплі і холодні компреси і каву. Але кави має бути небагато, інакше стане ще гірше.

Прослухати детальніше можете за посиланням