У США зростає занепокоєння через можливе відновлення "шатдауну"

У США зростає занепокоєння через можливе відновлення "шатдауну"

У Сполучених Штатах Америки зростає занепокоєння через можливість відновлення так званого "шатдауну", який був тимчасово припинений до 15 лютого.

Про це повідомляє dw.

Згідно з даними видання, переговори між Демократичною і Республіканською партіями "пробуксовують". Про це заявив один з основних переговірників від республіканців сенатор Річард Шелбі 10 лютого. Він висловив надію на те, що домовленості будуть досягнуті, але разом з тим пояснив, що не впевнений в цьому.

У свою чергу в.о. глави апарату Білого дому Майк Малвані заявив, що "зняти" шатдаун "з порядку денного остаточно не можна".

"Президент по-справжньому вірить, що ми зіткнулися на кордоні з національною кризою безпеки і гуманітарною кризою, і хоче з ним впоратися", — сказав він.

Президент США Дональд Трамп 10 лютого у Twitter заявив, що демократи "пропонують виділити занадто мало грошей на вкрай необхідну стіну на кордоні" з Мексикою.

Він також оприлюднив дані соцопитування Gallup, згідно з якими "відкриття кордонів з Мексикою може привабити у США 42 мільйони латиноамериканців".

"Це було б катастрофою для США. Нам потрібна стіна зараз!", — налогосив він.

Нагадаємо, раніше Трамп заявляв, що не виключає нового "шатдауну", якщо законодавці не приймуть закон щодо виділення коштів для будівництва стіни на кордоні між США і Мексикою. Він оцінив шанси новоствореної групи з 17 законодавців укласти таку угоду 50 на 50.

Читайте також — Толстов про шатдаун в США: бачити в цьому якусь критичну небезпеку не варто

Як повідомлялося, з 22 грудня в США тривав так званий "шатдаун" — часткове припинення роботи урядових організацій. Уряд було позбавлено фінансування через те, що Сенат відмовлявся схвалити новий бюджет, який передбачав виділення коштів на загороджувальний бар'єр вздовж кордону. Дональд Трамп відмовлявся підписувати бюджет без цієї статті витрат.

Будівля Конгресу США, джерело gettyimages