У Києві діє виставка сучасних ікон "Обличчям до чудес"

У Києві діє виставка сучасних ікон "Обличчям до чудес"

У Києві 1 лютого, в Центрі Української Культури та Мистецтва відкрилася виставка сучасних ікон "Обличчям до чудес", вона представляє роботи сімейної іконописної майстерні "Небо на землі". Про сучасну ікону та її значення для сьогодення в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Культура.Live" розповіла кураторка виставки "Обличчям до чудес" Марія Павелко.

Ведучі:

Людмила Ляхевич, Денис Денисенко

Марія Павелко розповіла про проект "Обличчям до чудес".

"Наш проект присвячений чудесам, тому що ми християни і пишемо ікони. Ікона зараз посідає дивне місце в культурному просторі, як мистецтво і як святиня. Розділилося багато людей і вони не підтримують християнство як релігію, але задача ікони як мистецтва зараз полягає в тому, щоб спонукати людей до роздумів. Тема чудес важлива, адже вони допомагають жити і підтримувати надію на щось краще", — сказала Павелко.

Кураторка виставки поділилася, в чому відмінність між класичним іконописом та сучасним.

"Це досить крайні категорії. Класичний іконопис - це те, що вже існує і відбулося та про нього склалося певне враження. Ми наголошуємо, що сучасний іконопис та ікони мають бути сучасними, не мають повторювати існуючі зразки. Сучасна ікона має бути зрозуміла людині, яка звертається до неї як до мистецтва або як до святині", — розповіла Павелко.

Марія Павелко розповіла, що улюбленою її іконою виставки є "Чудеса Ісуса Христа".

"Це велика монументальна ікона, яка показує тільки частину обличчя Христа. Він зображений у віконечку, звідки заглядає і нібито спілкується з нами. Ікона потрібна людям, щоб мати уявлення про Бога та Рай. Це підтримує нас і допомагає спілкуватися з Богом", —  говорила Павелко.

В Центрі Української Культури та Мистецтв до 23 лютого триватиме виставка "Обличчям до чудес". На ній представлені авторські інтерпретації прийомів українських та зарубіжних іконописних шкіл, сучасна творча ікона.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — ФБ сторінка заходу