У Києві стартував цикл лекцій з історії німого кіно

У Києві стартував цикл лекцій з історії німого кіно

У музеї Шолом-Алейхема у середу, 6 лютого, розпочався цикл лекцій з історії німого кіно. Організатор і лектор Олена Кашшай в ефірі "ДеньПРО" розповіла, що увійде до курсу.

Ведучі:

В’ячеслав Ільїн, Ганна Матвійчук

Олена Кашшай зауважила, що вся історія світового кіно нараховує вже понад 100 років, тому повний курс з історії кіно, від його зародження до сьогодення, розрахований приблизно на 20 лекцій.

"Ми намагалися поєднати усі знання, які сьогодні накопичило людство і історія кінематографу і поєднати усе від німого кіно, потім звукового кіно і аж до сучасного кінематографу де будемо розповідати про сучасні надбання, про відкриття, про інновації технічні і технологічні. Власне курс розрахований приблизно на 20 лекцій, але ми їх поділили на 4 зручних компактних цикли", – пояснила лекторка.

У середу розпочався перший цикл, який складається з 5 лекцій, присвячених німому кіно. Таким чином організатори хотіли розпочати від самого народження кінематографу, коли люди тільки намагалися з’ясувати, які особливі інструменти кіно відрізняють його від живопису.

Перша лекція була присвячена кінохронікам  Люм’єрів, та сценарним картинам французького кінорежисера Мельєса. Зокрема, учасники лекторію змогли переглянути його стрічку "Політ на Місяць".

"Це перша фантастична кінострічка, вона надзвичайно цікава, вибудувана за певною концепцією. Вона дуже гарно реконструйована. Декілька років тому її демонстрували на Каннському кінофестивалі, так що зараз після реставрації вона вже є у вільному доступі", – поділилась лекторка.

Вона розповіла, що друга лекція буде присвячена американському кінематографу та початкам Голлівуду.

"І так поступово 5 лекцій до першого звукового фільму. Будемо охоплювати всі райони, регіони, континенти, зокрема і Україну. Бо слід сказати, що наприкінці ХІХ століття у нас в Одесі відбулася перша спроба показати кіно. Українець Йосип Тимченко сконструював перший такий апарат. Це відбувалося приблизно у 1894-1898 роках. Отак приблизно одночасно Франція і Україна дали світові перші кіношедеври. Зараз відбуваються дискусії стосовно того, хто ж перший: наш Тимченко чи французькі Люм’єри", – розповіла Олена Кашшай.

Лекції з історії кінематографу відбуваються по середах у Музеї Шолом-Алейхема. Записатися на наступну лекцію можна на офіційній сторінці події у Фейсбук.

Фото pixabay.com