Важливі запитання до кандидатів у президенти: учасники "Ради UA" підготували перелік

Важливі запитання до кандидатів у президенти: учасники "Ради UA" підготували перелік

Члени "Ради UA" Євген Бистрицький та Валерій Пекар в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" оприлюднили список запитань, відповіді на які вони хотіли почути від кандидатів у президенти. 
 
Роль президента у моделі влади
 
Євген Бистрицький: Яка роль президента в системі стримувань і противаг: парламент-уряд-він? Яка форма державного правління найбільш придатна для України, як він вважає?
 
Президент і законодавча влада: які пріоритети законодавчих ініціатив президента, як будуть готуватися законопроекти для внесення ним. З ким він буде радитися?
 
Яку роль повинен відігравати президент при формуванні персонального складу уряду? Чи будуть там ті, хто потім диктуватиме міністрам як їм жити? Як далі буде продовжуватися реформа судової влади?
 
Погляди на економіку
 
Валерій Пекар: Головне питання до президента — це його погляди на економічну політику. Ми розуміємо, що президент сам по собі не має безпосереднього впливу (на економіку — ред.), але президент має право законодавчої ініціативи, має право вето на закони, прийняті Верховною Радою, президент так чи інакше матиме певну фракцію в парламенті, достатньо велику. Тому ми хочемо зрозуміти, що буде з бізнес-кліматом, податковою реформою, митницею, що буде незалежністю Національного банку і політикою зовнішніх запозичень, що буде з верховенством права, без якого не буває інвестицій, що буде з ринком землі і так далі.
 
Команда
 
Валерій Пекар: Окрім 5 блоків питань, є ще два, які треба поставити кожному кандидату. Перше: хто з вами? Президент так чи інакше призначає низку високоповажних державних чиновників. Ми хочемо запитати кожного кандидата в президенти: хто ваш кандидат на посаду міністра оборони, міністра закордонних справ, генерального прокурора, голови СБУ, начальника Генерального штабу? 
 
Джерела фінансування кампанії
 
Валерій Пекар: Друге важливе запитання — це джерела фінансування передвиборчої кампанії. Ми знаємо, що передвиборча кампанія є достатньо важкою з точки зору фінансування, однією сумою застави не обійтися і звичайно, що ми хочемо зрозуміти, звідки ці гроші. Ми розуміємо, що гроші в Україні можна взяти або з власної кишені, або від олігархів, або зібрати від населення, або їх запозичити в сусідній країні.
 
Зовнішня політика, безпека і громадянське суспільство
 
Євген Бистрицький: Роль президента в реалізації завдань зовнішньої політики України. Ясно, що тут є: НАТО, ЄС, Росія і так далі. 
 
Роль президента в реалізації безпекової та оборонної політики: Крим, Донбас, реформування СБУ, зміцнення обороноздатності України і так далі. 
 
Нарешті, роль президента у, дуже важливій, національній консолідації. Якщо максимально відкритий діалог президента з громадянським суспільством є одним з ключових запорук національної консолідації, то як він буде розвивати цей діалог. 
 
Нагадаємо, напередодні передвиборчої кампанії низка громадських активістів, мислителів, митців створили позапартійну ініціативу "Рада UA", яка покликана підвищити поінформованість населення про кандидатів у президенти України.
 
Слухати повну версію.