Що варто знати про "теплі кредити" — роз’яснення експерта

Що варто знати про "теплі кредити" — роз’яснення експерта

Директор Департаменту технічного регулювання енергоефективності Держенергоефективності Роман Марецький в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" розповів про попит та ефект програми "теплі кредити".

Ведуча:

Олена Зелінченко

"Якщо ми говоримо про "теплі кредити", то у 2018 році було виділено 400 мільйонів гривень. Так само на 2019 та 2020 роки виділяється по 400 мільйонів гривень, проте за розрахунковою системою Держенергоефективності, щоб задовольнити існуючий попит потрібно близько 2 мільярдів гривень.  Ми бачимо, що програма активно працює, дуже багато людей вже скористалися нашою програмою і досягаються досить високі результати  енергозаощадження та енергозалежності",  — зазначив Роман Марецький.

Роман Марецький, зауважив, що, "здійснюючи комплексні заходи, ОСББ та ЖБК можуть заощаджувати від 20% до 70%. Саме ОСББ та ЖБК останнім часом активно користуються нашою програмою по "теплих кредитах". Якщо говорити про результат за 2018 рік,  то більше 1600 ОСББ та ЖБК цією програмою. І отримали відшкодування".

Марецький пояснив, що комплексні заходи у багатоповерховому будинку можна здійснювати виключно в ОСББ або ЖБК.

"Якщо здійснюються комплексні заходи, а комплексні заходи у багатоповерховому будинку можна здійснювати виключно в ОСББ або ЖБК, тобто це має бути утеплення, встановлення індивідуального теплового пункту, заміна внутрішньобудинкових систем або їх ізоляція. Таким чином досягається комплексний ефект економії. Якщо ми говоримо про здійснення якихось заходів у багатоквартирному будинку фізичної особи, то вона мало що може здійснити самостійно. Наприклад,  замінити собі вікна. Від цього буде досягнутий ефект, але він буде не таким значним", — сказав він.

Марецький додав, що, "відповідно до постанови, є відшкодування для фізичних осіб, наприклад, це заміна котлів на негазові та неелектричні, це заходи, які стосуються одноквартирних або двохквартирних будинків, тобто приватних будинків, і заходи, які стосуються ОСББ та ЖБК".

Марецький пояснив, яким чином здійснюється відшкодування.

"На заміну котла, окрім газового або електричного, можна отримати відшкодування 20%, якщо субсидіант — це 35%. Якщо це фізична особа — здійснюються заходи з термомодернізації і можна отримати 35% відшкодування. Якщо це ОСББ та ЖБК — це від 40% до 70%, залежно від кількості субсидіантів, які проживають в домі", — Марецький.

Він зауважив, що механізм отримання відшкодування є простим.

"Відповідно до переліку заходів, який є у постанові 1056, людина обирає, що саме вона хоче здійснити, йде до банку, отримує кредит, наприклад, на утеплення, здійснює встановлення цього утеплювача, приносить до банку акт виконаних робіт, банк формує зведений реєстр позичальників, направляє його до Держенергоефективності, і Держенергоефективность вже направляє документ на відшкодування", — пояснив Марецький.

 

Як повідомляється, 7 лютого голова Держенергоефективності Сергій Савчук звітував. Він розповів, як працює програма "теплих кредитів", наскільки вона ефективна, в кого саме користується попитом. Відповідно, продовжує функціонувати програма "теплих кредитів", започаткована ще у 2014 році.

Прослухати повну версію.

На фото - Роман Марецький