Нацрада: телеканал "NewsOne" має сплатити штраф за мову ворожнечі

Нацрада: телеканал "NewsOne" має сплатити штраф за мову ворожнечі

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала на 96,53 тисяч гривень телеканал "NewsOne" за наявність в ефірі закликів до розв'язання агресивної війни або її пропаганди і розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті.

Про це повідомила 7 лютого прес-служба Нацради.

"Національна рада на засіданні 7 лютого визнала наявність в ефірі ТОВ "Новини 24 години", м. Київ (логотип "NEWSONE"), 31 липня, 1, 2, 5, 6, 13 вересня 2018 року закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті і, керуючись частиною восьмою статті 72 Закону України "Про телебачення і радіомовлення», застосувала до компанії санкцію "стягнення штрафу" в розмірі 25% суми ліцензійного збору, що для цього мовника становить 96 530,25 гривень", — йдеться у повідомленні.

Провівши моніторинг мовлення, яким було зафіксовано ознаки порушення вимог закону "Про інформацію", Національна рада 5 жовтня 2018 року провела позапланову перевірку мовника, яка підтвердила порушення цих норм законів. Зокрема, мову ворожнечі було зафіксовано у виступах гостей і ведучих програм "NEWSONE" О. Лукаш, В. Піховшека, Р. Коцаби, Є. Червоненка, А. Лесика, М. Добкіна, Д. Співака.

Також до Національної ради надійшов лист від Служби безпеки України, в якому було звернено увагу на окремі програми, де поширювалися висловлювання, що містять ознаки прихованого заклику до агресивних дій та програмування агресивної поведінки глядачів.

За інформацією СБУ, в ефірах інформаційно-аналітичних програм телеканалу систематично використовуються кліше російської пропаганди.

Аналіз текстів висловлювань, зафіксованих під час офіційного моніторингу Національної ради, засвідчив, що їх основною темою є інформація негативного характеру в контексті питань, пов’язаних із національною безпекою та територіальною цілісністю України.