Чому і скільки грошей українці витрачають на продукти харчування — роз’яснення експерта

Чому і скільки грошей українці витрачають на продукти харчування — роз’яснення експерта

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" прокоментував дані Державної служби статистики щодо того, скільки грошей українці витрачають на продукти харчування.

Ведуча:

Христина Стець

"44% — це середній показник по всій країні. Це опитування людей з різними доходами, а відповідно, якщо у людей різні доходи, то по-різному можуть витрачатися кошти. Люди, які мають низький рівень доходів, зазвичай не 44%, а навіть 60-70% своїх доходів витрачають на продукти харчування. Люди з високими доходами можуть використовувати всього 10-20% від того заробітку, який вони мають, на продукти харчування. Тому треба зважувати, що ті показники, які були розраховані Держкомстатом — це середні показники по всій країні для того, аби кожна людина не порівнювала з собою. Вона може порівнювати лише з точки зору середнього, але це не означає, що повністю всі українці 44% витрачають на їжу", — зазначив Ілля Несходовський.

Ілля Несходовський зауважив, що також треба враховувати, яким є раціон людини з тим чи іншим рівнем доходу.

"Другий момент, це не тільки те, що вони витрачають 44% відсотки на їжу, а й раціон цього харчування. Так, наприклад, якщо людина заробляє мало, то її раціон зазвичай дуже простий: молоко, хліб, масло тощо. Ті люди, які мають більші заробітки, вони можуть витрачати той самий відсоток, але їхнє харчування включатиме, наприклад, і червону рибу, і більш дорогі м’ясні продукти тощо. Це також треба враховувати", — сказав він.

Він додав, що "третім аспектом щодо продуктів харчування є те, що Україна є аграрною країною, і дуже багато людей харчуються за рахунок того, що вони отримують з села: від своїх родичів, мають власні ділянки тощо. Це також певним чином викривляє ту статистику, яка у нас є".

Ілля Несходовський наголосив, що, "в цілому, це не дуже хороші показники, порівняно з тим, скільки витрачають європейці на їжу, а це близько 10-15%. Це свідчить про те, що українці заробляють дуже мало".

Як свідчать дані вибіркового обстеження умов життя домогосподарств Державної служби статистики, на придбання продуктів харчування і безалкогольних напоїв у третьому кварталі 2018 року українці витрачали в середньому 44,5% своїх доходів. У свою чергу, склад домогосподарства в середньому становить 2,11 людини.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com