Новий закон про валютні операції набув чинності

Новий закон про валютні операції набув чинності

Відповідно до закону "Про валюту і валютні операції" з 7 лютого запрацює нова система валютного нагляду — так званий "безвіз для капіталу".

За даними прес-служби Національного банку, нова система базується на ризик-орієнтованому підході.

Замість тотального валютного контролю за усіма операціями запроваджується кардинально новий підхід, який будується на принципі: "менше ризиків – менше уваги, більше ризиків – більше уваги".

Для бізнесу це означає зняття низки бюрократичних бар’єрів і необхідності звітувати перед банками щодо будь-якої валютної операції. Також це допоможе спростити проведення прозорих валютних операцій населенням та бізнесом.

Читайте також — Послаблення вимог до обмінників зробить обмін валюти вигіднішим для українців — Руслан Чорний

Загалом із 7 лютого будуть введені в дію більше 20 послаблень, серед яких, зокрема, скасування валютного нагляду за експортно-імпортними операціями до 150 тисяч гривень, можливість оnline-купівлі іноземної валюти фізичними особами, збільшення ліміту на перекази іноземної валюти за кордон без відкриття рахунку для фізичних осіб, скасування обмеження на дострокове погашення зовнішніх зобов’язань, дозвіл здійснення операцій за рахунками юридичних осіб-нерезидентів у банках України тощо.

Нагадаємо також, що Національний банк з 7 лютого дозволив операторам поштового зв’язку отримувати від НБУ ліцензію на здійснення валютних операцій, а також пом’якшив умови видачі ліцензій на здійснення діяльності з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі небанківським фінансовим установам (НФУ). Зокрема, вдвічі зменшив мінімальний розмір власного капіталу НФУ ‒ з 10 до 5 млн грн, за умови, що фінансова установа здійснюватиме таку діяльність із використанням не більше ніж 50 структурних підрозділів та скасував вимогу щодо наявності в НФУ не менше п’яти структурних підрозділів.

Додамо також, що закон "Про валюту і валютні операції" Верховна Рада схвалила 21 червня 2018 року.

Фото: gettyimages