КВУ: 50% коштів на виборах — це тіньові фінансові ресурси

КВУ: 50% коштів на виборах — це тіньові фінансові ресурси

На українських виборах постійно працювала величезна кількість нелегалів, переконаний голова Комітету виборців України Олексій Кошель. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він повідомив, що 50% коштів на виборах — це тіньові фінансові ресурси.

Ведуча:

Христина Стець

"Перш за все, зараз відбувається надзвичайно складна дискусія щодо роботи агітаторів, роботи спостерігачів та роботи інших громадян, які залучені до виборчої кампанії. Одні політики говорять, що у них працюють виключно громадяни на добровольчих засадах, тобто волонтерських, на безоплатній основі. Інші говорять про те, що вони намагаються легально фінансувати роботу своїх працівників. Закон забороняє укладати трудові угоди з агітатором. Не можна просто взяти на роботу людину, яка проводить агітації або буде працювати спостерігачем деінде", — зазначив Олексій Кошель.

Голова КВУ зауважив, що робота нелегалів на українських виборах — це постійна практика.

"Тому ми наголошуємо, що це достатньо велика проблема, яка характерна для виборчих кампаній з середини 90-х років. Постійно на українських виборах працювала величезна кількість нелегалів. Тобто людям доплачувати в конвертах за роботу спостерігачами, доплачували в конвертах членам виборчих комісій, які представляли політичні партії і кандидатів. Це постійна практика на українських виборах. Також було прийнято доплачувати агітаторам. Тому ми звертаємо увагу на цю проблему, оскільки вона дуже масштабна", — сказав він.

Кошель наголосив, що, за оцінкою КВУ, на президентських виборах може нелегально працювати понад 1 мільйон осіб.

"За нашою оцінкою це буде близько мільйона громадян. Якщо врахувати доплати членам дільничних комісій, це може бути до півтора мільйона громадян", — повідомив Кошель.

Кошель зауважив, що у Комітеті виборців України закликають кандидатів та їхні штаби використовувати легальні схеми фінансування виборчої кампанії.

"Є механізми "Укрпошти", щоб доставляти агітаційні матеріали, є рекламні агентства, є комерційні структури. Ми розуміємо, що це дорожче і що це навантаження на партійні бухгалтерії, але дотримання закону є більш важливим, аніж питання фінансів", — додав він.

Крім того, голова КВУ зазначив, що 50% коштів на виборах — це тіньові фінансові ресурси.

"50% коштів на виборах — це тіньові фінансові ресурси. Точно така сама ситуація мала місце під час попередніх виборчих кампаній. Ми звертаємо увагу на борди або рекламу по телебаченню, але є низка інших форм агітації. Наприклад, розміщення замовних матеріалів у регіональних друкованих ЗМІ, електронних ЗМІ, на регіональному телебаченні. Це практика, яка завжди мала місце, це тіньові готівкові кошти, які проплачувались. Я не бачив, аби засоби масової інформації укладали офіційні угоди за те, що вони розміщують приховану рекламу. Сама по собі прихована реклама у формі новин вже є порушенням чинного законодавства. Відсоток тінізації коштів дуже великий.

Я не виключаю, що будуть партії, нові політичні сили, які будуть грати в "білу" бухгалтерію, але вони будуть невпливовими, вони будуть проводити не масштабну агітацію. Я переконаний, що у багатьох партіях ми побачимо великий відсоток "чорної" бухгалтерії", — повідомив Кошель.

Як заявили у Комітеті виборців України, на президентських виборах може нелегально працювати понад 1 мільйон осіб.

Голова Комітету виборців України Олексій Кошельповідомив, що, за даними експертів КВУ, на президентських виборах може працювати більше мільйона громадян, робота яких буде оплачуватися у тіньовий спосіб. Насамперед, йдеться про роботу агітаторів, спостерігачів, працівників нижніх ланок виборчих штабів

Нагадаємо, Центральна виборча комісія 3 лютого завершила приймати документи від кандидатів на посаду президента України. 8 лютого спливає термін прийняття рішень про реєстрацію кандидатами в президенти або про відмову в реєстрації.

Вибори президента призначено на 31 березня. Окружні виборчі комісії повинні бути створені до 18 лютого включно, дільничні — до 12 березня.

Прослухати повну версію.

Олексій Кошель, фото — facebook