Стех про перемогу на конкурсі "ЛітАкцент року": в книзі зобразив дійсність, яка є трохи непринадною

Стех про перемогу на конкурсі "ЛітАкцент року": в книзі зобразив дійсність, яка є трохи непринадною

У столиці 5 лютого в Книгарні "Є" відбулася церемонія нагородження переможців конкурсу "ЛітАкцент року". В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Культура.Live" про свою перемогу в номінації "Есеїстика й художній репортаж" телефоном розповів Павло Стех.

Ведучі:

Людмила Ляхевич, Артур Бобрик

Павло Стех розповів, про що йдеться в його книзі "Над прірвою в іржі", яка перемогла на конкурсі. 

"Якщо сказати коротко, то ця книжка про електрички. Я об'їздив Україну приміськими потягами, дизельними потягами, електричками. В книзі зобразив дійсність, одну з реалій нашої країни, яка є трохи неприглядною (непринадною — ред.). Там дійсно багато іржі та бруду, назва це ілюструє та обігрує відомий твір Селінджера", — зазначив Стех.

За словами автора книжки, ідея написати цю історію була похідною від конкурсу, на який він подавав першу частину цієї роботи.

"Тема в тому конкурсі звучала "Чому я ніколи звідси не поїду". Мені вона здалася трохи несправедливою, адже звучить як закрите питання, і якщо я, наприклад, хочу поїхати, чому маю відповідати на запитання "чому не поїду?" Після цього подумав про тих, в кого немає можливості поїхати з країни. Таких людей багато, і найбільша їх кількість, на мою думку, якраз в електричках", — сказав Стех.

Він зауважив, що жанр художнього репортажу передбачає залучення і багато діалогів.

"Саме тому я пішов спілкуватися з людьми в електричках. Якщо говорити про українську репортажистику загалом, то з кожним роком з'являються видавництва, які видають тільки художні репортажі, є конкурси, після яких з'являються нові імена. В цій номінації конкурсу "ЛітАкцент року" я співпереможець, адже ще одна книжка теж перемогла. Це робота Олесі Яремчук "Наші інші". Ці дві наші книжки вийшли також і завдяки нашій перемозі в конкурсі "Самовидець" свого часу", — говорив Стех.

Читайте також: Кураторка конкурсу "Самовидець": жанр художнього репортажу стає більш популярним серед читачів

За словами переможця номінації "Есеїстика й художній репортаж", в нього вже є ідеї для нової книги.

"В мене є задумка їздити з українськими заробітчанами закордон працювати і писати про це. Однак це досить довготривалий проект і через роботу не можу надовго їздити. Та поки я вже побував у Швеції, де зустрівся із заробітчанами західної України, це було весело і я набрав досить багато матеріалу. Можливо, наступною країною буде Чехія, але точно я ще не знаю", — розповів Стех.

Нагадаємо, що 5 лютого відбулася церемонія нагородження переможців конкурсу "ЛітАкцент року". У номінації "Поезія" перемогли "Зимовий король" Остапа Сливинського і "Бунар" Катерини Калитко. Світлана Тараторіна здобула нагороду за прозовий текст "Лазарус". У номінації "Поезія і проза для дітей" перемогла книжка "Щоденнику Лоли" Ольги Купріян. В номінації "Есеїстика й художній репортаж" було одразу два переможці: Олеся Яремчук з репортажем "Наші інші" та Павло Стех з репортажем "Над прірвою в іржі". В номінації "Літературознавство" перемогли "365. Книжка на кожен день, щоби справляти враження культурної людини" Ганни Улюри та "Повість про Миколу Зерова" Володимира Панченка.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — ФБ Павла Стеха