Мобільний додаток

Біологиня розповіла, що корисного в лимонах, апельсинах та мандаринах

6.02.2019 р., 12:00

Зима - сезон цитрусових. Часто ми їмо лимони чи апельсини у сподіванні, що вітамін С нас порятує від застуди. Але, як ви знаєте із попередніх випусків ФізКультури, вітаміну С у цитрусових досить мало, а застуду він не лікує. В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "ФізКультура" поговорили про те, що корисного в лимонах, апельсинах та мандаринах, і чи треба їх їсти?

Ведуча:

Дарія Озерна

Вітаміну С більше в обліписі та шипшині, солодкому перці і ківі, ніж в лимоні. Але їсти цитрусові все одно варто. Згідно із даними Американської асоціації серця, щоденне споживання цитрусових знижує ризик інфаркту в жінок на 19%.

Цитрусові кислі. З одного боку це добре. Адже саме кислота потрібна для кращого засвоєння заліза із рослинної їжі. Тому до шпинату та нуту слід додавати лимонний сік чи інші цитрусові.

Висока кислотність шкодить емалі зубів. Тому краще цитрусові не їсти цілими, а робити із них напої: лимонади, наприклад. Лимон можна заморозити і натерти на терку - із теплим лимоном так вчинити важко. Залийте його водою, і отримаєте лимонний напій, нешкідливий для зубів, і корисний для шлунка.

Читайте також: Біологиня Озерна: клінічні дослідження не доводять, що вітамін С чи його надмірні дози лікують застуду

Не викидайте цедру цитрусових. Вона дуже багата корисними речовинами. В ній міститься пектин, ефірні олії, каротиноїди, поліфеноли, вітаміни та флавоноїди. Всі ці сполуки потрібні для здоров’я нашого кишківника, судин та шкіри. Мийте фрукти теплою водою, і не бійтеся споживати шкірку. Із апельсинової цедри можна робити варення або цукати. Мандаринову шкірку можна сушити і додавати до чорного чаю. До речі, в традиційній китайській медицині використовують вінтажну мандаринову шкірку. Її сушать п’ятдесят років, час від часу виносять на сонце, і коштує вона шалені гроші. Не певна, що вона аж така цінна і корисна, але чорний чай і мандариновими шкірками, кардамоном та корицею справді дуже запашний.

А от суміщати грейпфрути із ліками не варто. Фуранокумарини грейпфрутів спиняють систему знешкодження ліків, і можливе сильне передозування.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Новини по темі