Василик: адвокати-президенти УНР зберегли атрибути української держави

Василик: адвокати-президенти УНР зберегли атрибути української держави

Адвокати-президенти Української Народної Республіки зберегли атрибути української держави і передали їх сучасній Україні. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповіла керівник Центру досліджень адвокатури і права, проректор Вищої школи адвокатури при Національній асоціації адвокатів України Ірина Василик.

Ведуча:

Галина Бабій

"У цьому році в січні ми святкували 100-річчя Акту Злуки. Але це цілий ювілейний рік. До цієї дати ми будемо повертатися протягом, тому що дуже багато є напрямків, які ми повинні показати суспільству по юриспруденції, по історії права, з історії України і з історії адвокатури. Першим доробком, який ми вже зробили, є календар на 2019 рік, який містить адвокатів, які брали участь у процесі Соборності", — зазначила Ірина Василик.

Дослідниця зазначила, що адвокатура дала Україні трьох президентів.

"Про це мало хто знає, але адвокатура дала Україні трьох президентів. Перший — це Євген Петрушевич. Він був президентом, по документах він вказаний як диктатор, Західноукраїнської Народної Республіки. Другий — Степан Витвицький, який був президентом України в екзилі. Третій — Андрій Лівицький, який також був президентом України в екзині. Заслуга цих, особо двох останніх, президентів та адвокатів в тому, що вони зберегли всі атрибути влади та клейноди: печатки, герби та булаву. Крім того, вони писали наукові праці про державність, про державотворення і закладали фундамент для державності", — розповіла Василик.

Читайте також — Злука УНР та ЗУНР — історик розповідає, як це було

Вона наголосила, що, завдяки адвокатам-президентам УНР, ті атрибути, які вони зберегли, передаються в сучасну Україну.

"А 22 серпня 1922 року відбулась передача усіх цих клейнод останнім президентом України Миколою Плав’юком Леоніду Кравчуку. Ті атрибути, які зберегли наші президенти-адвокати передаються в сучасну, проголошену молоду українську державу", — сказала Василик.

Василик додала, що "перший, хто говорив з адвокатів про незалежність, про об’єднання Заходу і Сходу, це Микола Міхновський у 1900 році, адвокат з Харкова, який написав і видав брошуру "Самостійна Україна". На території ЗНР про це першим говорив адвокат Володимир Загайкевич. Ця ідея визріла, коли вже відбулися вибори в парламенті у 1907 році в Австро-Угорщині, потім наші адвокати пішли в політику і стали керівниками фракцій. Провісником українства був і адвокат Олександр Кониський. Незалежність УНР проголошував адвокат Лев Бачинський".

Нагадаємо, 22 січня в Україні відзначали 100-річня української Соборності.

Прослухати повну версію.

На фото — керівник Центру досліджень адвокатури і права Ірина Василик