Кількість хворих на рак в Україні зросла в 35 разів за 10 років — онколог

 Кількість хворих на рак в Україні зросла в 35 разів за 10 років — онколог

Кількість хворих на рак в Україні зросла у 35 разів за 10 років. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" повідомив лікар-онколог, онкохірург вищої категорії Сергій Кулик.
 
"Станом на сьогодні в Україні зареєстровано близько 1,2 млн онкохворих. Якщо порівнювати, 10 років тому кількість онкохворих була в 35 разів меншою. Станом на сьогодні кожен четвертий чоловік та кожна шоста жінка мають (можуть — ред.) захворіти на рак. Якщо брати статистику ВОЗ (Всесвітньої організації охорони здоровя — ред.), то до 2030 року якщо світ не зміниться, кожна друга людина буде хворіти на рак. В першу чергу, це відповідальність людей за своє здоров'я", — зазначив Сергій Кулик.
 
За його словами ризик виникнення раку різко зростає у старшому віці.
 
"Серед чоловіків зростання кількості онкохворих починається десь з 45 років, у жінок — десь з 40 років. В цьому віці, наприклад, для жінок, у яких домінує хвороба молочної залози, починаються інваріативні зміни молочної залози і якщо жінка не в повномуобсязі спостерігає за станом своїх молочних залоз, вона має дисгормональні зміни і починаючи з 40 років ризик виникнення раку різко зростає. У чоловіків це 45 років, тому що в першу чергу чоловіки страждають на рак легенів. Домінуючим фактором у встановленні цього діагнозу в них є паління", — повідомив медик.
 
За даними МОЗ, станом на 1 лютого 2019 року на обліку - майже 1 млн людей з онкологічною патологією, які успішно пройшли лікування і знаходяться в ремісії. Щороку близько 140 тисяч українців вперше дізнаються про виявлене в них онкозахворювання.
 
Зазначимо, сьогодні, 4 лютого, у світі відзначають всесвітній день боротьби проти раку. Мета заходів, що проводяться в цей день — підвищити обізнаність про рак як про одне із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, привернути увагу до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання та розповісти про завдання, що стоять перед світом в боротьбі з раком, а також  закликати політиків відноситися боротьби з раком, як до політичного пріоритету.
 
В Україні є 30 медичних онкологічних закладів, в яких надається спеціалізована високотехнологічна онкологічна допомога. 
 
Слухати повну версію.