Біологиня розповіла, звідки береться прилив енергії, коли ми на дієті

Біологиня розповіла, звідки береться прилив енергії, коли ми на дієті

Дієта — це  одночасні мрії про їжу і сукню на два розміри менше. Але буває, що люди, які розпочали дуже сувору дієту, відмовилися від вуглеводів і фруктів, кажуть: "Ой, стільки енергії! Ось скільки в мене було би сил, якби не їла!.." В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "ФізКультура" дізналися, чи справді в нас так би мовити вивільняється енергія, коли ми перестаємо їсти?

Ведуча:

Дарія Озерна

По-перше, якщо справді відмовитися від їжі, то в кишківнику зростає різноманіття мікрофлори. А це корисно для нашого самопочуття і навіть  ясності думок.

По-друге, в перший час  дієти стає краще, якщо людина, яка їла печиво, ковбасу та майонез, раптом починає їсти овочі та нежирне м’ясо.

Нарешті, головна причина ейфорії від голоду - це хімія. Коли ми перестаємо їсти вуглеводи, в тілі із жиру утворюються кетонові тіла. Вони стають джерелом енергії для мозку. Одна сполука із цієї когорти кетонів - це бета-гідробутират. Він схожий за будовою із легким наркотиком гама-амінобутиратом, відомим як фентезі. Під час голодування на мозок діє речовина, дуже схожа на наркотичну. Звідси і ейфорія.

Чи це означає, що суворі дієти не просто ефективні, а ще й приємні? Ні. Тривале обмеження раціону, неповноцінне харчування порушать довготривалі механізми відчуття голоду і ситості, можуть призвести до браку вітамінів та мікроелементів і навіть захворювань кишківника, каменів в нирках та остеопорозу. Саме після стрімкого схуднення настає стрімкий набір ваги.

Тому будьте уважні із дієтами. Не їжте шкідливої їжі, уникайте переїдання і створіть собі дефіцит калорій, який дозволить схуднути. Але не створюйте собі недоживлення і стрес для тіла. Бо ніякий бета-гідробутират не врятує.

Прослухати детальніше можете за посиланням