Інформація про венесуельський літак з золотом, швидше за все, була медійною спекуляцією — аналітик

Інформація про венесуельський літак з золотом, швидше за все, була медійною спекуляцією — аналітик

Інформація про венесуельський літак з золотом, швидше за все, була медійною спекуляцією, переконана аналітик Центру міжнародних досліджень Дипломатична академія України Вікторія Халанчук. Про це вона повідомила в ефірі Українського радіо в програмі "Міжнародний контекст".

Ведучий:

Олександр Піддубний

"Інформація стосовно золота була доволі гарно поширена різноманітними виданнями, але впродовж доволі короткого часу вона й спростовувалася. Ми бачили, як різні іноземні видання спростовували інформацію один одного. Наразі можна сказати, що, швидше за все, інформація про літак з золотом була медійною спекуляцією й насправді нічого не було. Але потрібно розібратися, які були для цього підстави", — зазначила Вікторія Халанчук.

Аналітик зауважила, що оскільки у Венесуелі фактично немає "чистих" грошей, є думка про те, що ця країна хоче віддати своє золото Об’єднаним Арабським Еміратам для того, аби отримати готівку.

"Венесуела переживає кілька критичних моментів, один з яких пов'язаний з відсутністю фактично "чистих" грошей в самій державі, оскільки економіка держави існує за рахунок продажу нафти. Нафта йде переважно Сполученим Штатам, Росії та Китаю. Однак Росія та Китай купували нафту, не даючи при цьому ніяких "чистих" грошей, а в обмін на ті борги, які Венесуела встигла за весь цей час накопичити. Єдині "чисті" гроші Венесуела отримувала лише від Штатів. Тобто наразі Венесуелі необхідні гроші, оскільки Сполучені Штати ввели санкції. Відтак, дійсно є думка про те, що Венесуела хоче віддати своє золото Об’єднаним Арабським Еміратам для того, аби отримати готівку", — прокоментувала Халанчук.

Вікторія Халанчук також висловила думку про те, що Росія має свій інтерес у цьому питанні.

"Інша сторона питання — це Російська Федерація. Оскільки перед Росією у Венесуели є чимало боргів, відповідно Росія має інтерес, аби зберегти принаймні те, що вона вже має. Навряд чи, ці борги міг би повернути Мадуро. Навряд чи, вони будуть повернуті Росії навіть в разі зміни правління. Відтак, на фоні цього могла дійсно бути інформація, що це золото могло полетіти до Росії. Однак ця інформація дуже неперевірена. Ми можемо вказати на причини, але не можемо оцінювати її достовірність", — сказала Халанчук.

Нагадаємо, 30 січня у Національній асамблеї (парламент Венесуели) заявили, що з країни намагалися вивезти в Росію близько 20 тонн золота.

Як повідомлялось раніше, США передали голові національної асамблеї Венесуели Хуану Гуайдо контроль над частиною активів Венесуели, які знаходяться на рахунках федерального резервного банку Нью-Йорка.

Венесуела перебуває у глибокій політичній та економічній кризі. Опозиція покладає на Мадуро відповідальність за тяжку ситуацію в країні. Наприкінці серпня 2017 року США запровадили санкції проти Ніколаса Мадуро, які передбачають замороження його активів, що перебувають під юрисдикцією США, а також заборону фізичним та юридичним особам із США вести бізнес з ним.

Читайте також — Лавров заявив, що Росія "зробить все" для підтримки Мадуро

Мадуро почав другий термін перебування на посаді всупереч міжнародній критиці. 10 січня відбулася його інавгурація, віно збирається очолювати Боліварську Республіку Венесуела наступні шість років — до 2025 року.

У той же час тисячі венесуельців вийшли на вулиці, щоб змусити президента піти з посади — під час акцій протесту у штатах Португалія, Барінас, Тачіра, Капітал, Амазонас, Болівар загинуло щонайменше 40 осіб.

Прослухати повну версію.

Ніколас Мадуро, фото — Reuters