Радник президента Павленко відреагував на заяву Путіна про автокефалію в Україні

Радник президента Павленко відреагував на заяву Путіна про автокефалію в Україні

Радник президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" відреагував на заяву президента Росії Володимира Путіна про автокефалію в Україні.

Ведуча:

Віталій Науменко, Наталя Чорна

"Тут тільки одне: а яка ваша справа? Якщо це не втручання, при чому не тільки у внутрішні справи України, але так само й в церковні справи, в державні церковні відносини іншої держави, України, то що тоді втручання?" — зазначив Ростислав Павленко.

Радник президента зауважив, що практично всі основні гравці в православному світі готові прийняти ПЦУ, вони чекають її інтронізації — завершального етапу в становленні церкви.

"Грецька православна церква, Кіпрська преславна церква заявили про ймовірну готовність визнати Українську церкву. У Болгарській православній церкві обговорюють це питання. У Грузинській православній церкві триває дискусія, а також у румунській православній церкві. Таким чином, практично всі основні гравці в православному світі готові прийняти ПЦУ, вони чекають інтронізації, завершального етапу в становленні церкви, і, думаю, що невдовзі ми матимемо позитивні новини", — сказав Павленко.

Нагадаємо, президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що Росія залишає за собою право реагувати, якщо виникає загроза порушення права на свободу віросповідання в сусідніх державах. Путін, прокоментувавши створення в Україні автокефальної церкви, зауважив, що українська влада втручається в церковні справи, а такі дії в Росії вважаються "абсолютно неприпустимими".

Як повідомлялося, 6 січня у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій передав Митрополиту Київському та Предстоятелю Православної церкви України Епіфанію Томос про автокефалію Православної церкви України.

5 січня у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію для Української православної церкви.

15 грудня минулого року на Об’єднавчому соборі архієреї церков обрали Митрополита Епіфанія предстоятелем Єдиної Помісної Православної Української церкви.

Прослухати повну версію.

На фото: радник президента України Ростислав Павленко й ведучі Віталій Науменко та Наталя Чорна