Закон зобов'язує газорозподільчі компанії до 2021 року встановити в кожну будівлю лічильник газу — Прудка

Закон зобов'язує газорозподільчі компанії до 2021 року встановити в кожну будівлю лічильник газу — Прудка

Закон про забезпечення комерційного обліку передбачає, що до січня 2021 року газорозподільчі компанії повинні встановити в кожну будівлю лічильник газу. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" повідомила економічний оглядач Наталя Прудка.

Ведуча:

Галина Бабій

"Норми споживання газу — це той останній з люфтів, які використовують для вимивання величезних коштів за рахунок платежів пересічного українця. Ці норми не відповідають ніякій дійсності. Газорозподільчі компанії через суди скасували норму, яка діяла до 2015 року. Звичайно, це потрібно було змінити", — зазначила Наталя Прудка.

Наталя Прудка зауважила, що закон про забезпечення комерційного обліку передбачає, що до січня 2021 року газорозподільчі компанії повинні встановити в кожну будівлю лічильник газу.

"Закон про забезпечення комерційного обліку спочатку зобов’язував, аби до 2015 року всі споживачі в Україні були обладнані лічильниками газу. Але це не вдалось, хоча в тарифі облгазів була закладена сума на встановлення лічильників. Це перенесли до січня 2021 року. Там вже чітко вказано, що газорозподільчі компанії повинні встановити в кожну будівлю, в кожну квартиру лічильник газу. Якщо вони цього не зроблять, на них державним регулятором повинен бути накладений штраф — 25 тисяч мінімально неоподаткованих мінімумів", — прокоментувала Прудка.

Вона додала, що "для тих, хто встановив лічильники власним коштом у 2018 році, то газорозподільчі компанії також повинні відшкодувати їм ці кошти протягом 12 місяців. Але вони не відшкодовують, тому що уряд не передбачив це і не видав постанову, яка б регулювала компенсацію людям, тобто вартість встановленого лічильника".

Читайте також — Марунич: зниження норм використання газу може призвести до збитковості розподільчих компаній

Нагадаємо, Кабінет Міністрів вирішив повернути газову норму у 3,3 кубометра на людину для споживачів без лічильників. Під час засідання уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що "люди платимуть справедливу ціну — 3,29 кубометра за людину".

Як повідомлялося, уряд хоче повернути для споживачів без лічильників норми споживання газу, встановлені Кабінетом мністрів у 2016 році, які були скасовані Касаційним адміністративним судом Верховного суду України наприкінці 2018 року. Замість них вступили в силу попередні норми, що були в декілька разів вищими.

Вони становлять 9,8 кубометра (газова плита з централізованим гарячим водопостачанням), 18,3 кубометра (газова плита без централізованого гарячого водопостачання) і 23,6 кубометра (газова плита і водонагрівач).

Прослухати повну версію.