Що варто знати про "муніципальну няню" — роз’яснення експертів

Що варто знати про "муніципальну няню" — роз’яснення експертів

Керівник експертної групи з питань формування соціальних послуг та розвитку соціального замовлення Міністерства соціальної політики Оксана Суліма та юристка ГО "Трудові ініціативи" Надія Йолкіна в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" розповіли подробиці проекту "муніципальна няня".

Ведуча:

Тамара Гусейнова

Що таке "муніципальна няня"?

Оксана Суліма: у травні минулого року Урядом було підтримано низку ініціатив Мінсоцполітики щодо сімей з дітьми, підтримки розвитку відповідального батьківства. Однією з ініціатив було запровадження в 2019 році відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до 3-х років — "муніципальна няня" як пілотний проект. Пропонується підтримка родин, в яких є діти від 0 до 3 років. Ця компенсація повертається батькам. Це не регулювання діяльності самої няні. Це не регулювання діяльності фізичної особи.

Але оскільки держава виділяє кошти, вона встановлює певні правила, і наші пропозиції для батьків — це все-таки щоб няня була офіційно працевлаштована. Це має бути офіційне фізична або юридична особа, яке має право здійснювати догляд.

Надія Йолкіна: муніципальна няня — це будь-яка фізична особа-підприємець або юридична особа, яка надає послугу догляду за дітьми, з якими укладено договір або угоду.  Але це не можуть бути державні чи комунальні заклади по догляду за дітьми.  

Як компенсанція повертається батькам?

Оксана Суліма: це звичайний механізм виплати компенсацій, як будь-який інший механізм. Держава виділяє субвенцію з державного бюджету місцевим. Для того, щоб отримати цю компенсацію батьки, укладаючи договір з нянею, мають звернутися в органи соціального захисту з завою та відповідним пакетом документів, і на підставі цих документів і заяви буде схвалюватись рішення про компенсацію.

Щомісяця на батьківський рахунок будуть повертатися ці кошти. Розмір компенсації було визначено ще у минулому році у травні, це прожитковий мінімум для дітей до 6 років — 1626 гривень на сьогоднішній день.

Чому немає органу, який би брав нянь на роботу та оцінював їх?

Оксана Суліма: у нас були міркування з цього приводу. На сьогодні, оскільки це пілотний проект, вирішили піти мінімальним шляхом, не строюючи додаткових органів. Обмежувати ринок праці, створюючи якісь додаткові органи, які будуть займатись виключно доглядом, поки здавалось неможливим. Далі це можна буде коригувати.

Чи можуть дідусь чи бабуся оформитися таким чином?

Оксана Суліма: немає різниці, хто оформлює фізичну-особу підприємця. Це може бути бабуся, це може бути дідусь. Тобто родинні стосунки у цьому випадку не мають значення. Найголовніше — щоб ця бабуся була фізичною-особою підприємцем.

Чи буде виплачуватись компенсація, якщо батьки перебувають у декретній відпустці?

Оксана Суліма: так, компенсація буде виплачуватись, не залежно від того, чи перебувають батьки у декретній відпустці, чи вони вийшли на роботу. Звісно, мама, яка перебуває у декретній відпустці, не може бути нянею для власної дитини.

Нагадаємо, 29 січня кабінет міністрів схвалив правила отримання послуги "муніципальна няня". Батьки дітей тепер щомісяця зможуть отримувати від держави гроші на оплату послуг няні. Діятиме така можливість вже від 1 січня 2019 року. Уряд розраховує, що максимально цього року компенсацію зможуть отримати 25 тисяч родин.

Прослухати повну версію.

На фото: Керівник експертної групи з питань формування соціальних послуг та розвитку соціального замовлення Міністерства соціальної політики Оксана Суліма та юристка ГО "Трудові ініціативи" Надія Йолкіна та ведуча Тамара Гусейнова