Поліграфолог розповів, як можна перевірити співпрацю з окупаційною владою

Поліграфолог розповів, як можна перевірити співпрацю з окупаційною владою

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос днями в ефірі одного з українських телеканалів розповів, що жителів ОРДЛО в майбутньому можуть за допомогою спеціальної комп’ютерної програми перевіряти на предмет співпраці з окупаційною владою на Донбасі. Про те, що це за програмне забезпечення та як воно функціонує, в ефірі "РанокПРО" розповів Володимир Ведмідь, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації поліграфологів.

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

Володимир Ведмідь пояснив, що в першу чергу треба розмежувати поліграф – так званий "детектор брехні" та програмний комплекс, анонсований Анатолієм Матіосом.

"Це не поліграф, це програмне забезпечення, яке займається збором даних та аналізом у автоматичному режимі. Його застосування є менш трудо- і ресурсозатратним, ніж застосування поліграфу, тому що все відбувається на комп’ютері у віддаленому режимі, а поліграф передбачає 2-3 години роботи одного співробітника", – пояснив експерт.

Поліграфолог зазначив, що можливість перевірити велику кількість населення дійсно є за допомогою розробленої програми, і подібні тестування вже були проведені на сотнях людей у Європі.

"Вона називається StimulTest. Є сайт stimultest.com. Ця програма розробляється Олексієм Дубровським, першим президентом асоціації поліграфологів. І ми вже її активно впроваджуємо і використовуємо у повсякденній діяльності", – розповів Володимир Ведмідь.

Експерт пояснив, що для роботи цього програмного забезпечення до людини, яка проходить тестування, не потрібно підключати жодних датчиків, як це відбувається при роботі з поліграфом. При цьому він додав, що не може пояснити, як саме відбувається фіксація реакцій людини на ті чи інші стимули.

"Схема така: людина сидить перед монітором, їй надаються стимули, тобто картинки, слова, вона їх бачить, вони завуальовані в деяких випадках, людина реагує на них по певній інструкції, і на підставі цього реагування відбувається аналіз того, як вона ставиться до того чи іншого стимулу, чи правдива вона, чи схильна вона до тих чи інших категорій і вподобань", – пояснив поліграфолог.

Обійти цю перевірку неможливо, якщо дотримуватися правил тестування, наголосив експерт.  За умови їх дотримання розробники програмного забезпечення гарантують достовірність результатів 80-90%.

"Достовірність перевірки коливається у межах 80-90%, вона майже доходить до рівня поліграфа, достовірність якого 93-95%, – розповів Володимир Ведмідь і додав: – Для суду це є аргумент і доказ. Для Надії Савченко провели судову експертизу, яку поклали їй в обвинувальний акт. Якщо ми говоримо про судову експертизу, то це є доказом".

При цьому результат StimulTestне є категоричним, і будь-які рішення, у тому числі судові, не можуть бути винесені, грунтуючись лише на цих висновках. Так само, як із поліграфом, усі висновки, усі дані та висновки StimulTestє дорадчими, тобто консультативними.

"І в інструкції Мін’юсту, і в інших нормативних актах говориться, що вони повинні розглядатися в сукупності з іншими матеріалами та доказами по справі, – звернув увагу експерт. – Я би прирівняв програму StimulTestіз ситом для просіювання. Ми визначаємо не причетних людей, а людей, щодо яких можливі ризики в високою імовірністю. І вже по цій групі ризикових осіб ми не робимо однозначних висновків, а іншими інструментами, у тому числі поліграфом, збиранням доказів, можливо, заведенням кримінальних проваджень, оперативно-розшукових справ спростовуються або доводяться ці ризики і підозри".

Нагадаємо, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос запропонував перевіряти за допомогою спеціальної програми жителів окупованих територій на предмет співпраці з окупаційною владою на Донбасі.

Фото pixabay.com