Жителі ОРДЛО зможуть проголосувати на виборах президента — ЦВК

Жителі ОРДЛО зможуть проголосувати на виборах президента — ЦВК

Жителі тимчасово окупованих територій Донбасу не обмежені в можливості проголосувати 31 березня 2019 року.

Про це повідомили у Центральній вибрчій комісії на запит видання LIGA.net.

"Жителі тимчасово окупованих територій Донбасу без обмежень зможуть проголосувати на виборах президента країни на подкодконтрольной Україні території", — йдеться у відповіді ЦВК. У комісії уточнили, що для цього необхідно мати при собі паспорт: "Згідно з ч.1. Ст 8 закону України щодо забезпечення прав, свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованих територіях України вибори президента в ОРДЛО не організовувати і проводяться".

Читайте також — ЦВК зареєструвала на вибори президента 16 спостерігачів та 84 громадські організації

Згідно з законом "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", під час проведення виборів "президента України, народних депутатів України, всеукраїнського референдуму голосування громадян України на тимчасово окупованій території не організовується і не проводиться, тому громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території, створюються умови для вільного волевиявлення під час виборів на іншій території України".

Нагадаємо, ЦВК вже зареєструвала вже 26 кандидатів в президенти. Початок виборчого процесу оголошено з 31 грудня 2018 року,  офіційне висунення кандидатів дозволено до 3 лютого. Окружні виборчі комісії повинні бути створені до 18 лютого включно, дільничні — до 12 березня.