Біологиня розповіла про згубний вплив нездорової їжі на наш організм

Біологиня розповіла про згубний вплив нездорової їжі на наш організм

Ви ж любите печиво, тістечка, майонез, вафлі та іншу, так звану, процесовану їжу? Але ж здогадуєтеся, що така їжа є шкідливою і калорійною через цукор і глікемічний індекс. Чули про нього? В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "ФізКультура" поговорили про згубний вплив нездорової їжі на наш організм!

Ведуча:

Дарія Озерна

Виробництво солодощів чи жирних соусів потребує жирів. Зазвичай, це дешева і доступна в Україні соняшникова олія, в основі якої маргарин.

І тут криються дві проблеми.

Перша проблема - це транс-жири. Здебільшого, олії перетворюють на маргарини. Так продукти довше зберігаються і не стають прогірклими. Маргарин - це олія, жирні кислоти якої утворили додаткові зв’язки, так би мовити, наситились воднем. Він твердий і більш калорійний. Проблема маргаринів в тому, що не всі жирні кислоти наситились воднем як треба, і стали через це транс-жирами. Це молекули, що обманюють наш організм і ще більше йому шкодять, ніж зайва олія. Вони підвищують рівень холестерину, збільшують ризик інфаркту та інсульту, і навіть розвитку діабету другого типу. Завжди читайте що на упаковці! Там не має бути таких слів: насичені і частково насичені рослинні олії, суміш олій, олія рослинна гідрогенізована тощо.

Друга проблема нездорової їжі - це емульгатори. Зокрема, полісорбат 80, відомий як Е433, та карбоксиметилцелюлоза, знана як Е466. Вони шкодять кишківнику. Якщо про шкоду цукру і транс-жирів було широко відомо давно, то про шкоду емульгаторів дізналися нещодавно.

Що таке емульгатори? Як ми знаємо, жири та вода не змішуються. Тож емульгатори це речовини, що допомагають змішатися воді і жиру, і утворити однорідну суміш: нежирний майонез, низькокалорійний спред чи м’яке морозиво. Емульгатори входять до складу кремів тістечок.

Емульгатори змінюють склад мікрофлори кишківника. Нагадаю, від стану та різноманіття бактерій товстого кишківника значною мірою залежить наш рівень холестерину, схильність до депресії, ожиріння та діабету. І емульгатори викликали в кишківнику запалення, яке спотворювало здорову мікрофлору і зменшувало її різноманіття. Коли таке відбувається не на моделях, а в кишківнику живої людини, то це часто викликає депресію.

Заїдання стресу печивом чи тістечками ніяк не допоможе. Не купуйте солодощі та майонези, виготовлені промисловим способом! Це запаковані майбутні хвороби.

Прослухати детальніше можете за посиланням