Росія не дозволила українському консулу відвідати політв'язня Гриба

Росія не дозволила українському консулу відвідати політв'язня Гриба

29 січня 2019 року російська сторона відмовила у наданні консулу України дозвіл на відвідання незаконно засудженого в Росії громадянина України Павла Гриба.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ.

"Міністерство розцінює такий крок як грубе порушення Російською Федерацією своїх міжнародних зобов’язань, зокрема, положень статті 13 Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією, що передбачає право консульських посадових осіб України на відвідання громадян України в місцях їх тримання під вартою на території Російської Федерації", — йдеться у повідомленні.

Читайте також — Якщо не буде термінового хірургічного втручання, син помре — батько ув’язненого Павла Гриба

У МЗС важають такі дії російської сторони свідомим наміром приховати дійсний стан здоров’я Павла Гриба. У зв'язку з цим українська сторона вимагає негайного допустити консулів України до Павла Гриба, а також термінового провести комплексне медичне обстеження українця в спеціалізованому медичному закладі.

Згідно з висновком головного дитячого хірурга МОЗ України професора Василя Притули, зробленого на підставі медичних аналізів Павла Гриба, стан українця критичний — портальна гіпертензія, збільшення селезінки і гіперспленізм прогресують. За даними професора, у Павла Гриба також цироз печінки, зниження згортання функції крові, загроза загострення виразкової хвороби дванадцятипалої кишки і початок виразки шлунка з кровотечею.

Як повідомлялося, уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова через ситуацію з політв'язнем Грибом звернулася до Комітету Ради Європи проти тортур. За словами Павла, до нього застосовувалося фізичне насильство. Співробітники правоохоронних органів Росії побили його ще під час затримання, вимагали визнання вини. Знущання над Павлом продовжувалося також під час конвоювання до СІЗО Ростова-на-Дону.

Нагадаємо, торік 24 серпня в Білорусі зник українець Павло Гриб. 7 вересня 2017 року стало відомо, що його викрали співробітники ФСБ і утримують у Краснодарському СІЗО. В Росії Павлу Грибу висунуто обвинувачення у сприянні терористичній діяльності. 

Павло Гриб. Фото - Радіо Свобода.