Показник середньої зарплати має сенс, він відображає макроекономічну ситуацію — Власюк

Показник середньої зарплати має сенс, він відображає макроекономічну ситуацію — Власюк

Показник середньої заробітної платні в Україні має сенс, переконаний директор Державного підприємства "Укрпромзовнішекспертиза" Володимир Власюк. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" він прокоментував, якою може бути середня заробітна платня в Україні в 2019 році.

Ведучий:

Роман Коляда

"Показник середньої заробітної платні в Україні відображає певним чином макроекономічну ситуацію взагалі. Тому він має сенс", — зазначив Володимир Власюк.

Він пояснив різницю між номінальною заробітною платою та реальною.

"Номінальна заробітна плата — це та кількість гривень, яку ви отримали на руки без прив’язки і без вивірки на показник інфляції. Реальна заробітна плата вивіряється на показник інфляції. Умовно кажучи, коли ваша зарплата збільшилась на 10% й інфляція збільшилась на 10%, у вас реальна зарплат не зросла. Якщо у вас на 10% збільшилась зарплата, а інфляція — на 5%, можна вважати, що умовно реальна заробітна плата зросла на 5%. Але вона повинна зростати. Якщо в грудні задекларовано зарплату 10 500 гривень, то, мені здається, що в 2019 році вона повинна бути більша", — прокоментував Власюк.

Він додав, що "коли ми говоримо про номінальну заробітну плату, згідно з методикою, ми маємо говорити лише про ту заробітну плату, яка є в обліку, тобто та, яка пройшла через офіційну виплату заробітної плати, з якої сплачується податок на доходи фізичних осіб, військовий збір та єдиний соціальний внесок".

Кандидат економічних наук зауважив, що розвиток промисловості буде запорукою зростання реальної заробітною плати.

"Середній показник, який приводиться, розділяється, наприклад, по різних секторах економіки. Коли в промисловості продуктивність праці більша, ніж у сільському господарстві, це відображає реальну економічну ситуацію. У всіх країнах у промисловості зарплата традиційно вища. До речі, це те, що потрібно розвивати. Розвиток промисловості буде запорукою зростання реальної заробітною плати", — сказав він.

Нагадаємо, що середня заробітна плата в Україні у грудні 2018 року становила 10 573 гривні. Глава уряду Володимир Гройсман зазначав, що у 2019 році показник середньої зарплати прогнозується на рівні 10,5 тисяч гривень, хоча за умови зростання економіки він може бути й вищим.

Прослухати повну версію.

На фото: директор Державного підприємства "Укрпромзовнішекспертиза" Володимир Власюк