Біологиня розповіла, чому смородину варто вживати весь сезон та заморожувати її на зиму

Біологиня розповіла, чому смородину варто вживати весь сезон та заморожувати її на зиму

Чомусь в Україні чорна смородина не вважається добірною і унікальною ягодою. Більшість  людей закуповують на зиму чорницю, ожину, малину, а смородина чомусь нікого не цікавить. А дарма. В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "ФізКультура" говорили про те, чому варто весь сезон їсти та приберегти на зиму заморожену смородину.

Ведуча:

Дарія Озерна

Чорна смородина - найбагатше джерело вітамінів. У ній в чотири рази більше вітаміну С, ніж в апельсинах. У ній є вітаміни А, Е, В1, В5 та В6. Жиророзчинні вітаміни А та Е містяться в кісточках.

Темно-фіолетовий колір вказує, що в ній є поліфеноли та флавоноїди. Це сполуки, що так люблять рекламувати і продавати нам виробники добавок. Але для здоров’я серця і судин, профілактики раку, діабету краще їжте чорну смородину.

Смородина містить гама-ліноленову кислоту. Вона у поєднанні зі флавоноїдами тамує запалення і корисна при запаленні суглобів.

Смородина ефективна при сухості очей. Також, дослідження показали, що смородина ефективна при сутінковому зорі і глаукомі, тобто помутнінні кришталика.

Чорна смородина допомагає нам зберігати спокій і гарний настрій. Наші нейрони спілкуються між собою за допомогою хімічних речовин, нейромедіаторів, наприклад, серотоніну і дофаміну. Клінічна депресія на молекулярному рівні - це брак серотоніну, якщо пояснити якнайпростіше. Нейромедіатори мають з часом зруйнуватися завдяки ферментам моноамінооксидази. Коли вони дуже активні, серотонін і дофамін щезають надто швидко, і ми не насолоджуємося тривалою радістю чи  певним тонусом. Виявилося, що саме в смородині є потужні інгібітори моноаміноокситдази. Тобто вони спиняють ферменти, а серотонін і дофамін в мозкові живуть довше. Клінічні дослідження на людях показали, що чорна смородина, скажімо так, ефективно покращує настрій на рівні нейронів.

Отже, змініть свої погляди і зверніть увагу на смородину, щоб взимку вдосталь насолодитися її дивовижними властивостями!

Прослухати детальніше можете за посиланням