Протести у Венесуелі: загинуло вже понад 40 осіб

Протести у Венесуелі: загинуло вже понад 40 осіб

У Венесуелі під час акцій протесту у штатах Португалія, Барінас, Тачіра, Капітал, Амазонас, Болівар проти перебування на посаді президента Ніколаса Мадуро загинуло щонайменше 40 осіб.

Про це повідомив прес-секретар Управління Верховного комісара ООН з прав людини Руперт Колвілл, пише Reuters.

"Принаймні 40 людей були вбиті в недавньому насильстві у Венесуелі, включаючи 26 розстріляних провладними силами, п'ять загиблих у домашніх рейдах і 11 під час грабежів", — заявив Колвілл.

Він також повідомив, що в період з 21 січня по 26 січня було затримано понад 850 осіб, у тому числі 77 дітей, деяким з них — 12 років. 23 січня по всій країні було затримано 696 осіб, це найбільша кількість за 20 років.

Нагадаємо, 28 січня голова національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо, який оголосив себе тимчасовим президентом країни, закликав до нових протестів.

Крім того, лідер венесуельської опозиції закликав владу Великобританії не допустити доступу президента Венесуели Ніколаса Мадуро до золотих резервів країни на суму близько 1,3 млрд доларів США, які зберігаються в Банку Англії.

У свою чергу міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія "зробить все", щоб підтримати Ніколаса Мадуро.

Нагадаємо, президент Венесуели Ніколас Мадуро почав другий термін перебування на посаді всупереч міжнародній критиці. 10 січня відбулася його інавгурація, Мадуро збирається очолювати Боліварську Республіку Венесуела наступні шість років — до 2025 року.

За даними ЗМІ, десятки антиурядових демонстрацій по всій країні вибухнули за одну ніч. Лідери опозиції говорять, що зусилля, спрямовані на витіснення Мадуро, який присягнув на другий термін 10 січня, мають більше шансів на успіх, тому що його уряд руйнується під вагою економічної кризи і є більш ізольованим, ніж будь-коли.

Венесуела перебуває у глибокій політичній та економічній кризі. Опозиція покладає на Мадуро відповідальність за тяжку ситуацію в країні. Наприкінці серпня 2017 року США запровадили санкції проти Ніколаса Мадуро, які передбачають замороження його активів, що перебувають під юрисдикцією США, а також заборону фізичним та юридичним особам із США вести бізнес з ним.

За інформацією глава комітету з фінансів національної асамблеї, 2018 рік закінчився для Венесуели з інфляцією майже в 1,7 млн відсотків. З цим показником країна стає однією з трьох країн світу з найвищою в історії інфляцією — на другому місці в списку знаходиться Судан, на третьому — КНДР.

Фото — Erikvasquez