Андрусяк про поїздку на схід України: зустрічі з дітьми були одними з найважливіших і найсвітліших в моєму житті

Андрусяк про поїздку на схід України: зустрічі з дітьми були одними з найважливіших і найсвітліших в моєму житті

Про те, які міста на сході України відвідав "письменницький десант" у складі Івана Андрусяка, Сергія Жадана, Андрія Куркова, Євгена Положія, Тетяни Стус,  про зустрічі, які  найбільше запам’яталися, і про те, чому українські книжки так потрібні на сході,  в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Літературні мандри світом" говорили з  головним редактором видавництва "Фонтан казок", письменником Іваном Андрусяком.

Ведуча:

Леся Воронина

Іван Андрусяк став лауреатом цьогорічної Премії Кабінету міністрів України імені Лесі Українки у номінації "Літературні твори для дітей і юнацтва".

Розкажіть про ваш "літературний десант" на схід України?

— Це була найдієвіша з моїх поїздок на схід, які з 2014 року є регулярні. Цього разу поїздку організував фонд Сергія Жадана разом з Українським інститутом книги за підтримки фонду "Відродження". Минулого року Інститут книги подужав дуже складний тендер, після якого нарешті були виділені кошти на закупівлю книжок для бібліотек, які ми й повезли на схід.

Проект "Схід читає" почався цією поїздкою, а далі будуть ще кілька поїздок з іншими авторами. Цього разу поїздка була Сватове-Старобільськ. В Старобільську, до речі, прекрасна бібліотека. А далі наша поїздка була вже безпосередньо туди, де стріляють: це Станиця Луганська та Щастя. Бачив і цей КПП, через який переходить весь Луганськ, для того, щоб в Станиці зняти гроші з банкомату. Враження дуже сумні, це наші люди, які там лишилися і за яких ми теж відповідальні.

Як люди сприймали ваші виступи?

— Зустрічі з дітьми в школі, яка і зараз на лінії обстрілу і яка була накрита градами, були одними з найважливіших і найсвітліших в моєму житті. Зараз школа відбудована, діти туди ходять, але острах залишився. З дітьми не говорив про політику, а намагався їх розвеселити.

Коли мене там запитували, я говорив, що Україна  це повітря, яким ми дихаємо, земля, по якій ми ходимо. Діти сміялися, а після зустрічі мама одного хлопчика розповіла, що ці дітлахи 2 роки тому взагалі не сміялися. В школу повернулося спочатку 70 дітей, зараз там 200 дітей.

Це було небезпечно їхати туди?

— Я не вперше в таких поїздках, був навіть дуже близько до лінії фронту, там де реально стріляли. Але нічого небезпечного в цих поїздках немає. 

Чудово, що діти відкривалися перед вами. Скажіть, а яка користь таких поїздок для дорослих, які формують світосприйняття цих дітей?

— Жадана і інших письменників сприймали дуже гарно. З ними була серйозна і доросла розмова. Ми з Тетяною Стус тим часом працювали з дітьми. Крім читання, були розмови, інколи складні, серйозні і глибокі, але вони завжди були доброзичливими, зали були повними. Ми виступили у 4 містах за два дні. Скрізь ми залишали великі коробки з книжками. 

Важливо те, що доросла аудиторія, якій я читав дитячі твори, щоб усміхнути їх, просила приїжджати ще. В них є жага активного спілкування з усією Україною, вона нікуди не ділася і здається, що стала ще більшою, якщо порівнювати із зустрічами, які проходили у 2014 році.

Розкажіть про ваше видавництво "Фонтан казок"

— "Фонтан казок" очевидно є єдиним нині в Україні видавництвом, яке спеціалізується винятково на сучасній українській літературі для дітей. Ми не робимо перекладів та перевидання, активно шукаємо нових авторів і вже багатьох знайшли. 

Які у вас видавничі і творчі плани?

— Найголовніша книжка, з якою зараз працюю, це "Сучасна українська казка". Ця книжка із 20 найкращих казок 20 найкращих сучасних казкарів. Сподіваюся, що вона вийде до найближчого Книжкового Арсеналу. Сподіваюся, що протягом найближчих місяців вийде моя нова книжка дорослих віршів. Зараз також пишеться книжка про те, якими були підлітки в 17, 18, 19 столітті. 

Поділіться власними письменницькими таємницями?

— Ну, не знаю чи таємницею це є, але моя нова книжка вийде у видавницві "Віват". Вона практично написана і назиється "Морськосвинський детектив". Чекаємо виходу книжки до Форуму видавців.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото - facebook.com/fontanbook