Полозов про стан здоров'я українських моряків: дії Росії можна прирівняти до катувань

Полозов про стан здоров'я українських моряків: дії Росії можна прирівняти до катувань

Ненадання російською владою медичної допомоги полоненим українським морякам можна прирівняти до катувань. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" висловив адвокат Микола Полозов.
 
"Безпосередньо катування в фізичному розумінні цього слова до українських моряків не застосовувались. Частково це було обумовлено тим, що буквально одразу ця справа отримала широкий резонанс. Буквально через день ця справа була піднята двома твітами Трампа на міжнародний рівень і це свого роду послужило їх мінімальною гарантією від того, що, як правило, роблять російські силовики. Але за класифікацією ООН, ненадання допомоги пораненим прирівнюється до катувань. В даному випадку ми можемо говорити про те, що російська влада де-факто переведенням їх навіть з медсанчастини в СІЗО, де нема медсанчастини, це можна прирівняти до катувань", — зазначив Микола Полозов.
 
Він зазначив, що адвокати полонених Росією українських моряків наразі не мають дозволу на відвідування СІЗО "Лефортово", куди перевели їхніх підзахисних, а також не мають доступу до інфрмації про їхнє лікування.
 

Нагадаємо, раніше стало відомо, що поранених українських моряків Андрія Ейдера, Андрія Артеменка та Василя Сороку перевели із медичної частини до СІЗО Лефортово у Москві. Слідчий також пообіцяв протягом доби підготувати і передати в СІЗО "Лефортово" дозвіл для адвокатів, аби вони могли зустрітися з поранених військовополоненими моряками.

Читайте також — Столтенберг закликав Росію негайно звільнити полонених українських моряків

25 листопада минулого року українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі  з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" та "Матросская тишина".

 
Слухати повну версію.