КВУ закликає штаби кандидатів у президенти дбати про кібербезпеку

КВУ закликає штаби кандидатів у президенти дбати про кібербезпеку

КВУ закликає штаби кандидатів та політичні партії оприлюднити офіційні сторінки районних, міських та обласних осередків та сторінок в соціальних мережах для недопущення інформаційних провокацій.

Про повідомляє прес-служба Комітету виборців України у Фейсбук.

За інформацією аналітика КВУ Дениса Рибачка, проблема захисту кандидатів, політичних сил та загроза вірусних атак є суттєвими викликами для виборів президента. Представник КВУ нагадав, що 23 грудня було створено 15 фейкових сторінок районних організацій однієї з парламентських партій, що призвело до кількох хвиль інформаційних кампаній з поширення неправдивої інформації. Існує ризик, що подібна практика може мати місце під час президентських виборів у значно більшому масштабі. Тому відкритість інформаційної роботи штабів є запорукою інформаційної безпеки самих кандидатів.

Окрім цього навчання представників виборчих штабів кандидатів та членів комісій базовим правилам захисту від вірусних атак може запобігти інформаційним атакам з боку РФ та втручанню у вибори.

"Штаби кандидатів повинні згадати спробу втручання РФ у 2014 році і реальні спроби зламу сайту ЦВК, КМУ, Нацбанку, аеропорту "Бориспіль" упродовж останніх років. Тому штаби мають вже зараз готуватися до можливих ризиків", — сказав аналітик.

Він також додав, що проблемою є й те, що окремі політичні сили продовжують використовувати російські соцмережі для поширення офіційної інформації партії. Так, сторінку в мережі "ВКонтакте" досі використовує "Опозиційний блок". Посилання на сторінку дійсне на веб-сайті партії. На цій сторінці щодня публікуються новини, додаються нові матеріали. Використання російських соцмереж суперечить рішенню РНБО, однак за його недотримання не передбачено відповідальності.

КВУ наголошує, що в період виборчої кампанії використання російських соцмереж як інформаційних джерел про діяльність та політичну позицію кандидата суттєво збільшує ризики кіберпровокацій та дезінформації щодо суб’єкта виборчого процесу.

Нагадаємо, за 26 днів передвиборчої кампанії зареєстровано 266 заяв і повідомлень про злочини та події, пов’язані з виборчим процесом.

Станом на 25 січня Центральною виборчою комісією було зареєстровано 20 кандидатів у президенти — Ігор Шевченко, Сергій Каплін, Валентин Наливайченко, Андрій Садовий, Віталій Скоцик, Анатолій Гриценко, Віталій Купрій, Євген Мураєв, Геннадій Балашов, Ольга Богомолець, Олександр Шевченко, Роман Насіров, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Аркадій Корнацький, Олександр Вілкул, Юлія Тимошенко, Дмитро Добродомов, Олександр Мороз та Ілля Кива.

Як повідомлялося, Центральна виборча комісія оголосила про початок виборчого процесу з 31 грудня 2018 року,  офіційне висунення кандидатів дозволено до 3 лютого. Окружні виборчі комісії повинні бути створені до 18 лютого включно, дільничні — до 12 березня.