У Великобританії можуть оголосити воєнний стан через жорсткий Брекзіт — ЗМІ

У Великобританії можуть оголосити воєнний стан через жорсткий Брекзіт — ЗМІ

У випадку виходу Великобританії з ЄС без угоди Великобританія може ввести воєнний стан. Про це повідомляє видання The SundayTimes.

Джерела видання в уряді на умовах анонімності повідомили, що уряд вивчає варіанти дій, якщо Брекзіт без угоди призведе до громадянської непокори. Ці варіанти включають воєнний стан, комендантську годину і використання армії для придушення заворушень.

В уряді Сполученого Королівства обговорюється доцільність застосування Акта про надзвичайні ситуації від 2004 року, який дозволяє вводити комендантську годину, конфіскувати майно, обмежувати свободу пересувань і задіювати збройні сили для придушення заворушень. Уряд в подібних обставинах може отримати право вносити поправки в будь-яке законодавство за винятком Акта про права людини.

Нагадаємо, 16 січня депутати британського парламенту відхилити угоду, яка визначає умови виходу Великобританії з ЄС 29 березня — проти законопроекту по Brexit проголосували 432 парламентарія, за — 202. Лідер Лейбористської партії Джеремі Корбін подав на голосування за недовіру уряду.

Зазначимо, що досягнуті домовленості Великобританії та Євросоюзу передбачають, що ЄС і Великобританія встановлять єдиний митний простір з кінця перехідного періоду і до визначення відносин у майбутньому. При цьому Північна Ірландія залишатиметься частиною митної території, як і решта Великої Британії, без застосування будь-яких тарифів, квот, перевірок або правил походження товарів.

 

10 грудня суд Європейського союзу ухвалив рішення, що уряд Великої Британії в односторонньому порядку може скасувати Brexit.