Вирок Януковичу: Горбатюк вказав на слабкі місця слідства

Вирок Януковичу: Горбатюк вказав на слабкі місця слідства

В ході слідства у справі Віктора Януковича було здійснено кілька недопрацювань, які можуть бути використані адвокатами підсудного при зверненні до Європейського суду з прав людини. Про це  ефірі Українського радіо в програмі "Під прицілом" повідомив керівник Управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

"Головне, це відсутність в нашому кримінально-процесуальному кодексі права на повторний розгляд справи з початку для тих осіб, які не знали або з об’єктивних причин не могли бути в процесі. Це хоч і формальність, але вона в практиці Європейського суду застосовувалась. Далі, зміни до законів, які дозволяли застосовувати заочку, спочатку, у 2016 році приймалися на 11 місяців, а вже у квітні 2017 року вони були продовжені до моменту початку діяльності ДБР. Якраз визначення терміну є ознакою вибірковості, тому що закон або постійно діє, або не діє. Якщо закон діє лише на певний термін, то це означає, що він призначений лише для певних справ", — зазначив Сергій Горбатюк.

Разом з тим, навіть якщо адвокатам Януковича вдасться оскаржити рішення в Європейському суді з прав людини, остаточне рішення ухвалюватиме Верховний Суд України.

"ЄСПЛ встановлює порушення, а вже після цього рішення про скасування вироку чи не скасування приймається Верховним Судом України, але практика свідчить, що чи не стовідсотково такі вироки після рішення ЄСПЛ скасовуються і після того вони переглядаються по-новому", — повідомив він.

Нагадаємо,  24 січня головуючий суддя Оболонського районного суду Києва Владислав Дев'ятко оголосив вирок у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича — покарання у вигляді 13 років позбавлення волі.

Януковича суд визнав винним у державній зраді і посібництві у веденні агресивної війни. Водночас, суд відхилив статтю про посібництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України.

Під час засідання суд встановив, що Янукович 1 березня 2014 року, перебуваючи на території Росії, діяв умисно з метою сприяння Росії і її представників у порушенні суверенітету України.

Слухати повну версію.