Після створення кредитного реєстру українці зможуть брати дешевші кредити — експерт

Після створення кредитного реєстру українці зможуть брати дешевші кредити — експерт

Створення кредитного реєстру призведе до зменшення кількості неповернень кредитів і, як наслідок, зробить кредити дешевшими. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" висловив професор, ректор міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

Ставка по кредиту складається з трьох компонентів. Перший — це рівень інфляції. Кредит не може бути меншим, ніж рівень інфляції. Другий компонент — це витрати банку на обслуговування кредиту. В західних країнах це на рівні 2%, а в Україні мінімум 4%. Ці два компоненти складають собівартість кредиту. Є ще третій дуже важливий компонент, на який і націлена операція щодо створення кредитного реєстру — це ризик неповернення кредиту. Чи він менший, тимм менше відсоток кредиту. В західних країнах приблизно повертаються 98% кредитів. До кризи в Україні поверталися 94% кредитів, значить банки додавали 6% до кредитної ставки, — зазначив експерт.

Нагадаємо, З 1 січня в Україні почав повноцінну роботу кредитний реєстр позичальників. Всі банки в обов'язковому порядку повинні надавати до нього інформацію під контролем НБУ. У кредитному реєстрі Нацбанку акумулюються відомості про виконання зобов'язань за кредитними умовами, а також клас боржників. Таким чином, банк може бачити досьє потенційного клієнта і формувати уявлення про ризики. До реєстру вносяться ті українці, заборгованість яких перед банками перевищує 100 мінімальних зарплат, повідомляє прес-служба НБУ.

Слухати повну версію.