У венесуельський вузол сплелися не тільки внутрішні протиріччя в цій країні, а й міжнародні проблеми — Весела

У венесуельський вузол сплелися не тільки внутрішні протиріччя в цій країні, а й міжнародні проблеми — Весела

У венесуельський вузол сплелися не тільки внутрішні протиріччя в цій країні, а й міжнародні проблеми, переконана доцент Інститут міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, кандидат політичних наук Наталя Весела. Про це вона повідомила в ефірі Українського радіо в програмі "Міжнародний контекст" .

Ведучий:

Олександр Піддубний

"Це протистояння (протистояння Національної асамблеї та президента Венесуели Ніколаса Мадуро — ред.) виникло не сьогодні. Воно триває протягом останніх 5 років. Останні події у Венесуелі — це черговий прояв цього протистояння влади та опозиції. У венесуельський вузол сплелися не тільки внутрішні протиріччя в цій країні, які справді дуже гострі. Є серйозна економічна криза. Є серйозна інституційна криза. Є фактично ситуація двовладдя", — зазначила Наталя Весела.

Вона зауважила, що у венесуельський вузол сплелися ще й міжнародні проблеми.

"Крім того, у цей вузол сплелося багато проблем міжнародної характеристики. Це переформатування світового ринку енергоносіїв. Це стійкість демократичних інституцій перед популізмом та авторитаризмом, що зараз поширено у світі. Це і суперництво великих країн. До того ж, це проблеми наркотрафіка та міграційних потоків, а також проблеми поляризації світової спільноти щодо таких гарячих подій, які відбуваються у світі", — сказала Весела..

Кандидат політичних наук наголосила, що тепер Національна асамблея виступає в ролі ключового політичного гравця, демонструючи світу нелегітимність президента Мадуро.

"Теперішній етап означає, що Національна асамблея виступає в ролі ключового політичного гравця, демонструючи світу нелегітимність президента Мадуро. Можливо, це є кроком розпачу, оскільки опозиція вичерпала всі легітимні інструменти, за допомогою яких можна було б налагодити демократичний лад у країні та життя простих людей", — прокоментувала Весела.

Нагадаємо, президент Венесуели Ніколас Мадуро почав другий термін перебування на посаді всупереч міжнародній критиці. 10 січня відбулася його інавгурація, Мадуро збирається очолювати Боліварську Республіку Венесуела наступні шість років — до 2025 року.

Як наслідок, Національна асамблея (парламент Венесуели), яка оголосила раніше нелегітимність другого терміну на посаді президента Ніколаса Мадуро, прийняла заяву, що визнає його узурпатором.

Тисячі венесуельців вийшли на вулиці, щоб змусити президента Ніколаса Мадуро піти з посади президента країни. 

Станом на 24 січня, у Венесуелі під час акцій протесту у штатах Португалія, Барінас, Тачіра, Капітал, Амазонас, Болівар проти перебування на посаді президента Ніколаса Мадуро загинуло щонайменше 16 осіб.

Прослухати повну версію.

Джерело фото — Flickr/Anyul Rivas