Новий етап децентралізації пов'язаний з тим, аби вибори у 2020 році відбулися на новій територіальній основі — Лукеря

Новий етап децентралізації пов'язаний з тим, аби вибори у 2020 році відбулися на новій територіальній основі — Лукеря

Новий етап децентралізації пов'язаний з тим, аби вибори у 2020 році до органів місцевого самоврядування відбулися зовсім на новій територіальній основі, переконаний координатор Центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Іван Лукеря. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері".

Ведучий:

Юрій Табаченко

"Попередньо було оголошене стратегічне завдання, що вибори у 2020 році до органів місцевого самоврядування повинні відбутися зовсім на новій територіальній основі. Для того, щоб досягнути це стратегічне завдання і була затверджена чітка дорожня карта реалізації нового етапу реформ для того, аби під час виборів у 2020-му році кожен громадянин отримав право обирати спроможне місцеве самоврядування", — зазначив Іван Лукеря.

Він зауважив, що потрібно було від самого початку об’єднувати громади і реформувати райони, тому що вони повністю співпадають з об’єднаними територіальними громадами чи містами обласного значення.

"Одним з завдань в цій дорожній карті є укрупнення й реформування районів. Взагалі потрібно було від самого початку об’єднувати громади і реформувати райони, тому що вони повністю співпадають з об’єднаними територіальними громадами чи містами обласного значення. А райони повинні виконувати зовсім іншу функцію, ніж ту, яку вони виконують на сьогодні, а саме: функцію державного управління території, яка ще не створила об’єднану територіальну громаду", — сказав він.   

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман оголосив новий етап децентралізації, зокрема на Україну очікує створення ста великих районів.

Прослухати повну версію.