Греція погодилася на зміну назву сусідньої Македонії

Греція погодилася на зміну назву сусідньої Македонії

Грецькі депутати підтримали угоду з Македонією про її перейменування в Республіку Північна Македонія.

За цей договір зі Скоп'є 25 січня проголосували 153 депутати, проти висловилися 146 депутатів, ще один утримався, повідомляє dw.com.

Зазначимо, 17 червня минулого року, Афіни і Скоп’є підписали попередню угоду про перейменування Македонії. Рішення про перейменування країни в Республіку Північна Македонія парламент в Скоп'є схвалив 11 січня 2019 року, відповідні поправки до конституції підтримала необхідна більшість депутатів (81 з 120).

Читайте також — Експертка прокоментувала перспективи Македонії після ратифікації угоди про зміну назви країни

У той же час протестувальники в АФінах вимагають проведення референдуму щодо угоди про перейменування колишньої Югославської Республіки Македонії, адже не згодні з ратифікацією угоди Греції з Македонією щодо зміни її назви. За даними поліції, у протестах брали участь 60 тисяч осіб, до столиці приїжджали понад 600 автобусів, переважно Аттики та Криту.

Нагадаємо, з 2005 року Греція блокує вступ Республіки Північна Македонія в НАТО і Євросоюз, оскільки не хоче, щоб сусідня країна носила назву грецького регіону — Македонія. Греки вважають, що назва "Македонія" належить одній з їх північних провінцій, де народився Олександр Македонський, а сусідня країна нібито просто запозичила назву для своєї країни. Тепер, після перейменування Македонії, грецький парламент має затвердити договір про нову назву сусідньої країни як Республіки Північна Македонія.

На фото Reuters — грецький парламент