Що варто знати про зміни кліматичного режиму в Україні — роз’яснення кліматолога

Що варто знати про зміни кліматичного режиму в Україні —  роз’яснення кліматолога

Завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповіла, що варто знати про зміни кліматичного режиму в Україні.

Ведучий:

Роман Коляда

Глобальне потепління та зміни температури

Дехто починає повторювати гіпотези про те, що зміни, які ми спостерігаємо в кліматичній системі, це циклічність, що все повернеться і буде так, як було колись. Те, що відбувається зараз на нашій планеті, це надзвичайно великі, місцями навіть катастрофічні зміни. Адже середня за рік глобальна температура повітря весь час зростає. Темпи цих змін становлять 0,1 градуси за кожні 5-6 років протягом останніх десятиліть. Якщо ми подивимось, якою була температура протягом останніх років, ми бачимо, що 5 останніх років були найтеплішими на нашій планеті, порівняно навіть з доіндустріальним періодом.

Ці зміни, які зараз відбуваються, це не лише зміни температури, а зміни всієї кліматичної системи, режиму зволоження, вітру, тиску та інших показників, які впливають на все навколишнє середовище. Темпи підвищення температури взагалі є безпрецедентними. Зараз глобальна температура зростає з такою швидкістю, як зміни відбуваються протягом життя одного покоління, хоча раніше для цього потрібно було півтори тисячі років. Таким чином, проблема полягає не в циклічності, а в швидкості цих змін. Оскільки вони відбуваються надто стрімко, наша біосфера не змозі адаптуватися до цього.

Читайте також — 2018 рік є одним з п’яти найтепліших років за останнє століття — метеоролог

Кліматичний ресурс

Клімат  — це не тільки багаторічний режим погоди. Це ще й кліматичний ресурс. Ми говоримо про ресурси вітрової енергії, сонячної енергії, які дозволяють створювати електроенергію, яка у багатьох країнах вже дає досить великий внесок в структурі їхньої енергетики.

Також є агрокліматичні ресурси, які дозволяють вирощувати на території України багато різних культур, і зміни цих агрокліматичних ресурсів суттєво впливають на сільське господарство, на продовольчу безпеку не тільки нашої держави, а й світу загалом.

Підвищення кількості небезпечних явищ, їх частоти та інтенсивності призводить до значних втрат в економіці. Це і руйнування інфраструктури, і порушення циклічних процесів, які відбуваються в якомусь виробництві, це і втрата людського життя, майна і способу існування людини.

Агрокліматичні умови в Україні

В Україні досить суттєво змінюються агрокліматичні умови. Насамперед, це збільшення теплозабезпеченості вегетативного періоду. Коли у нас стає більше тепла, зростає тривалість цього періоду. Ми маємо змогу вирощувати більше культур, особливо тих, які мають невеликий період для вирощування. Це також можливість вирощувати 2-3 врожаї протягом року.

Це і більш сприятливі умови для вирощування озимих культур, оскільки зима стала у нас значно теплішою і більш сприятливою для вирощування цих культур. У зв’язку з тим, що у нас не промерзає ґрунт, це сприяє тому, що вода більше потрапляє до кореневої системи рослин, і вони мають більш сприятливі умови для розвитку.

Проте у нас є ризики. Влітку у нас спостерігається досить суттєве підвищення максимальної температури, яке відбувається на фоні зростання тривалості безперервного періоду без опадів, тобто  зростає посушливість. Але, слід зазначити, що снігопади та зливи стали більш інтенсивними, а також змінюється їхня локалізація.

Крім того, кліматичні шоки та ризики сприяють підвищенню нестійкості в суспільстві. Якщо ми говоримо про сільське господарство, це свідчить не лише про можливість виростити врожай. Спостерігається тенденція, коли у нас є роки з великим урожаєм, а потім — роки з великим недобором урожаю сільськогосподарських культур.

Прослухати повну версію.

На фото: кліматолог Віра Балабух 

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Вплив війни на довкілля та зміна клімату – це дві проблеми, які нині стоять перед людством – Хлобистов
"Хтось тішиться, а комусь води не вистачає" — метеорологиня про глобальні зміни клімату
У твіті Зеленського для партнерів по НАТО не було нічого нового — Жовква
Росіяни запускають по Україні у середньому по 20 ракет на місяць — Риженко
Українське Радіо було єдиним джерелом інформації в окупованому Ізюмі — ЗМІ