Денісова прокоментувала, що значить резолюція ПАРЄ для полонених моряків

Денісова прокоментувала, що значить резолюція ПАРЄ для полонених моряків

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова прокоментувала, що значить для українських війсковополонених моряків прийнята у ПАРЄ резолюція.

Про це вона написала у Фейсбук.

"В ПАРЄ прийняли резолюцію "Ескалація напруження навколо Азовського моря та Керченської протоки та загрози європейській безпеці". Від РФ офіційно вимагають застосовувати норми третьої Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Цей документ дозволить посилити захист адвокатами наших моряків в судових засіданнях РФ та стане важливим інструментом для звільнення українських військовополонених", — написала вона.

Нагадаємо, у Парламентській асамблеї Ради Європи прийняли резолюцію "Загострення напруження довкола Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці".

"Асамблея закликає Російську Федерацію негайно звільнити українських військовослужбовців і забезпечити надання їм необхідної медичної, юридичної та/або консульської допомоги відповідно до відповідних положень міжнародного гуманітарного права, таких як Женевські конвенції,  забезпечити свободу проходу в Азовському морі та Керченській протоці, поважати Конвенцію Організації Об'єднаних Націй з морського права та утримуватися від насильства у випадку різного погляду щодо порушень кордонів і скоріше дотримуватися вищезазначених та інших міжнародних процедур для вирішення спорів", — йдеться у тексті резолюції.

Читайте також — У цьому році російської делегації в ПАРЄ не буде — Гончаренко

У резолюції також висловлюється занепокоєння будівництвом Росією мосту через Керченську протоку а також перевірками українських та міжнародних суден в Азовському морі. Асамблея, зокрема, підтримала пропозицію Європарламенту про розширення мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на регіон Азовського моря і ініціативу Німеччини і Франції щодо моніторингу спостерігачами від третіх країн свободи навігації у Керченській протоці.