НСЖУ: за 2 роки зафіксовано 175 фізичних атак на журналістів

НСЖУ: за 2 роки зафіксовано 175 фізичних атак на журналістів

Національна спілка журналістів України 23 січня презентувала результати "Індексу фізичної безпеки журналістів України" за підсумками 2018 року.

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів.

Відповідно до оприлюднених даних, торік було зафіксовано 86 випадків фізичної агресії щодо працівників ЗМІ, проти 89 інцидентів у 2017 році. Найбільше інцидентів — 13 — сталося в травні, 12 — у березні, по 9 — у лютому та вересні 2018-го. Також на 50 % зросла кількість атак на жінок-журналісток. Крім того, експерти відзначають, що атаки на журналістів 2018 року супроводжувалися особливою агресією та жорстокістю, внаслідок чого чимало журналістів зазнали серйозних травм.

"Другий рік поспіль відзначаємо дуже високий рівень фізичної агресії щодо журналістів. За 2017—2018 роки загалом зафіксовано 175 інцидентів із застосуванням сили проти журналістів. Це вражаюча і неприпустима цифра", — наголошує голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

НСЖУ володіє інформацією по кожному із зафіксованих випадків застосування сили щодо журналістів, адже комунікує з постраждалими працівниками ЗМІ й правоохоронними органами, які розслідують інциденти. Та, на жаль, належної уваги правоохоронців до злочинів проти працівників ЗМІ немає — більшість нападів лишаються нерозкритими й навіть не потрапляють до суду.

Відповідно до оприлюднених даних "Індексу фізичної безпеки журналістів України", у 12 випадках нападниками є чиновники, посадовці або депутати, також у 10 — правоохоронці.

Експертка ГО "Інформаційна безпека" Тетяна Попова відзначила, що 2019 рік для України характерний проведенням виборів. А тому варто чекати зростання кількості випадків булінгу й фізичних атак на журналістів та ЗМІ.

"На жаль, такі інциденти не завжди адекватно розслідують правоохоронні органи — є чимало випадків, коли перекваліфіковують справи зі статті 171 на інші, або ж розслідування взагалі не відкривають", — додала Тетяна Попова.

Читайте також – Чумак: напади на активістів – це тенденція останніх років

Нагадаємо, 24 січня у місті Києві на Видубичах було скоєно напад на знімальну групу "Стоп корупції". Як розповів український журналіст, координатор проекту "Стоп корупції" Роман Бочкала, журналісти разом з двома правозахисниками, прибули на точку, де грабують пісок. Там їх зустріли озброєні молодики, які приснули газом в обличчя журналісту, повалили на сніг і почали бити. Була стрільба та погрози, що наступного разу вб’ють. Автівку, на який активісти привезли журналістів, парубали сокирою.